Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Symonds za oddálení změny pravidel

Symonds za oddálení změny pravidel

Raději odklad než změna za každou cenu.

Technický ředitel Williamsu by byl rád, kdyby velká změna předpisů nezačala platit od roku 2017, ale až od roku 2018.

Šéfové týmů, FIA a Bernie Ecclestone se shodují v názoru, že současná generace vozů má být nahrazena rychlejšími a krásnějšími stroji. Na hledání správného směru vývoje byl vyhrazený prakticky celý rok 2015 a po sérii kompromisů měly být vozy o 5 sekund rychlejší především díky lepší aerodynamice. Jenže s přispěním Pirelli se tato cesta stopla a technická skupina dostala za úkol rychle připravit kompromisnější předpisy. Podle Pata Symondse je to šití horkou jehlou a výsledek může být zklamáním.

"Momentálně máme na stolech vůz, který je 2 metry široký a bude mít širší pneumatiky - 300 milimetrů vpředu a 400 milimetrů vzadu," řekl Symonds. "Měl mít velký difuzor, ale dostane jen menší difuzor, vlastně podobný tomu, jaký máme teď. Vlastně celý podvozek se změní jen mírně. Více svobody dostaneme v oblasti předního křídla, ale je to tak na půl cestě mezi současnými vozy a původním návrhem.

Pravidla chtějí 5 sekund na kolo, ale ještě ani neskončila diskuse o tom, jestli je to vůbec správné. Cítím, že nad některými věcmi bychom se ještě měli zamyslet a raději se změnou počkat do roku 2018.

Jenže kolegové z jiných týmů mě v této věci asi nepodpoří. Jsem si docela jistý, že budou argumentovat tím, že by to byl jen další rok ztracený diskusemi bez výsledku. Jsou tu lidé, kteří chtějí prostě něco udělat, a já jim rozumím, jenže raději dělám věci dobře, než bych je měl jen udělat.

Technická skupina se ještě jednou setká na konci ledna a pak znova v únoru. Podle mě budeme pouze ladit detaily, aby se vše stihlo před 1. březnem. Pokud nebude vše odsouhlaseno do 1. března, bude muset být každá změna (týkající se pravidel pro sezónu 2017) odsouhlasena jednohlasně. A to bývá v F1 problém."