Novinky

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

  • 22.03.2024 Good Brown má s McLarenem smlouvu do roku 2030.

Facebook Instagram

Charles Leclerc novým šampionem GP3

Charles Leclerc novým šampionem GP3

První pocity novopečeného šampiona

Dnešní závod série GP3 byl jedním slovem šílený. O zvraty  nebylo nouze a přišlo i rozuzlení v bitvě o titul, ale takovým způsobem, který by asi nikdo nečekal. Z pole position startoval Charlesův jediný soupeř v boji o titul Alex Albon, kdežto Leclercovi patřila až pátá startovní pozice. Nic nezměnil ani start závodu. Pak ale přišla pro veducího Albona vysloveně noční můra, střetl se s Jackem Aitkenem a závod pro něj skončil. V ten moment titul připadl Charlesovi Leclercovi, ať by v závodě dokončil jakkoliv. A že skončil opravdu špatně. I jemu se vymstil soupeř a Santino Ferrucci ho v bitvě o třetí místo poslal do zdi. Asi to není nejlepší způsob, jak vyhrát šampionát, ale titul se počítá. Charlese jsme se zeptali na jeho první pocity.

Gratuluji k titulu, ale myslím, že sis své vítězství představoval trochu jinak?
Je škoda, že jsem ukončil šampionát ve zdi, ale i tak jsem vyhrál titul. Tým mi oznámil do rádia, že Alex(Albon - pozn. Překl.) havaroval, aby mi řekli, že už jsem šampiónem, takže jsem si mohl dovolit riskovat, abych získal třetí místo. Věděl jsem, že Santino (Ferrucci - pozn. Překl.) se občas na trati chová trochu hloupě a to je přesně to, co se stalo - snažil jsem se ho předjet, ale jednoduše, zřejmě si jen chtěl udržet pódium a pak jsme se srazili. Je škoda skončit právě takto, ale i tak, hlavním cílem bylo získat titul a ten už máme, takže je to úžasné. Myslím, že do této sezóny jsme dali hodně. Cítil jsem velký tlak, protože to byl můj první rok s FDA (Ferrari Driver Academy - pozn. Překl.) A také jsem měl skutečně dobré auto a i týmové kolegy, ale musel jsem dělat svoji práci a své týmové kolegy porazit, což bylo skutečně náročné. Ale s tímto rokem jsem vážně velmi, velmi spokojený.

Co byl pro tebe nejdůležitější moment v bitvě o titul?

Myslím, že dostat se zpět do vedení šampionátu po třech víkendech uprostřed sezóny, které byly pro mě těžší než ostatní, protože jsem jezdil první volné tréninky (s týmem Haas ve Formule 1 - pozn. Překl.). Bylo to pro mě náročné období. Stále jsme byli v top 5, ale nebojovali jsme vždy o vítězství. Dostat se zpět do vedení a získat opět jistotu nebylo jednoduché, ale dokázali jsme to a to je to nejdůležitější.

Jak budeš vzpomínat na své působení v šampionátu GP3?
Skutečně pozitivně. Myslím, že je to opravdu dobrá série, kde se používají pneumatiky Pirelli, což je užitečné pro budoucnost v F1 a GP2, protože také používají Pirelli pneumatiky. Letos je to opravdu povedená série s velkými talenty. Myslím tím, že šanci na titul mělo osm jezdců, což je šílené. Byly zde skutečně dobří jezdci a já jsem si to velmi užil, protože jsem se učil od druhých a to je skvělé.

Jaké máš plány na další sezónu?
Řekl bych to takto: budu jezdit v GP2.

 

text: Šárka Chomiaková
překlad: Jarmila Klementová