Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Vítěz očekává těsný boj o titul

Vítěz očekává těsný boj o titul

Bottas přiznává vlastní hloupou chybu.

Jezdci Mercedesu mají za sebou dva odlišné závody. Valtteri Bottas bojoval se soupeři z Red Bullu a Ferrari, zatímco Lewis Hamilton vedl od první do poslední zatáčky. Navzdory ideálnímu závodu ale byl v cíli pouze o 6 sekund dříve než Sebastian Vettel, který se na druhé místo prodral až ze šestého, na kterém jezdil za safety carem. Proto si nemyslí, že Mercedes čeká čtvrtá dominantní sezóna v řadě.

"Myslím, že bude jedna z nejtěsnějších, ne-li rovnou nejvyrovnanější, jakou jsem dosud zažil," řekl Hamilton o letošním boji o mistrovský titul. "Těším se, že budeme bojovat. Nejen já a Sebastian, ale i další. Dnes to ani jeden z nás neměl jednoduché. Nikdo nevěděl, které pneumatiky budou nejlepší. Nejprve jsem jel na startovací rošt na přechodných pneumatikách a pak jsem je vyměnil za slicky , ale na nich se nedalo jet. Nakonec jsme všichni startovali na přechodných a bylo to náročné. Všude byla suchá místa, většina trati byla suchá s pár mokrými zatáčkami. Hlavně jsem se snažil udržet vůz na trati a dobře se starat o pneumatiky."

Bottas si závod zkomplikoval sám. Když bylo oznámeno, že safety car na konci kola opustí trať, přehnal to se snahou zahřát pneumatiky, dostal přetáčivý smyk a vypadl z bodované desítky. Pak ho čekala dlouhá cesta na šesté místo, která vedla kolem jezdců v pomalejších vozech.

"Během výměny pneumatik jsme měli menší problém a ztratil jsem pár pozic, ale za těchto podmínek to nemuselo být rozhodující, ještě byl před námi dlouhý závod. Pak jsem za safety carem chtěl do pneumatik dostat co nejvíce tepla, ale přehnal jsem to, udělal chybu a otočil se. Ztratil jsem tím spoustu pozic a spoustu času. Pak jsem měl opět problém zahřát pneumatiky. Když se mi to konečně podařilo, zbytek závodu už byl dobrý. Ale hloupou chybou jsem přišel o hodně bodů."

Bottas také detailněji vysvětlil problém v boxech. Jeho vůz nejprve spadl ze zadního zvedáku, což zdrželo výměnu pneumatik a nejspíš takové popletlo semafor, na kterém zůstalo svítit červené světlo.