Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Masters F3 se v tomto roce neuskuteční

Masters F3 se v tomto roce neuskuteční

Důvodem je striktní výklad reglementu ze strany FIA.

Poprvé od roku 1991 byl odřeknut klasický závod Masters F3, jehož tradičním dějištěm je okruh v Zandvoortu. Na vině jsou špatný termín a neoblomnost FIA.

Masters už jednou měly namále. Tenkrát však šlo o problémy s hlukem, s nímž se na nizozemském autodromu, těsně obklopeném další zástavbou, potýkají dlouhodobě. V letech 2008 a 2009 se proto jelo v belgickém Zolderu.

Nyní je kámen úrazu v něčem jiném. Podnik měl být součástí červencového víkendu ADAC GT Masters. Jenže o necelý měsíc na stejné místo zavítá i ME F3, v tomto případě v rámci doprovodného programu DTM. A Mezinárodní automobilová federace nedovoluje, aby se na některé trati, na níž se jí vypsaný šampionát koná, předtím uskutečnil test nebo volný podnik.

Tím ovšem Masters, nezahrnuté do kalendáře ME, právě jsou. V minulosti k tomuto zádrhelu nedocházelo, protože DTM se jelo na Zandvoortu v jarních termínech. „Týmy, s nimiž jsme hovořili, závod chtějí. Předpisy FIA nám to však zakazují a my nemáme žádné nástroje, jak to zvrátit,“ postěžoval si britskému Autosportu šéf organizačního výboru Barry Blend. „Nedokážeme přeložit pořádání Masters na pozdější dobu. Z obchodních důvodů nepřipadá v úvahu ani přesun na jiný okruh. Nezbývá nám než doufat, že půjde pouze o jednoroční výpadek.