Novinky

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

  • 22.03.2024 Good Brown má s McLarenem smlouvu do roku 2030.

Facebook Instagram

Z WTCC se stává WTCR

Z WTCC se stává WTCR

Cestovní vozy už nemají mistrovství světa

To, o čem si cvrlikali již delší dobu vrabci na střeše, je skutečností. Šampionát cestovních vozů pozbyl statut světového mistrovství. Od nynějška bude pořádán pod názvem FIA World Touring Car Cup (WTCR).

Rozhodla o tom na základě návrhu promotéra Eurosport Events Světová rada motoristického sportu. Předcházela tomu dohoda Eurosportu a FIA s pořadatelem konkurenční série TCR Marcellem Lottim. Nový seriál je totiž určen právě vozům specifikace TCR. Tovární stáje jsou z něj vyloučeny (výrobci ale mohou účastníkům poskytovat technickou podporu). Na rošt by se vždy mělo postavit maximálně 26 celoročně přihlášených automobilů plus dva na divokou kartu.

Změní se i formát závodního víkendu. Nově se bude skládat ze tří jízd, rozložených do dvou dnů. V sobotu budou na programu dva volné tréninky, půlhodinová kvalifikace a úvodní klání. V neděli se uskuteční další kvalifikace, tentokrát rozdělená do tří částí, a zbylé dva závody. Kalendář má být zveřejněn v nejbližších dnech a bude se skládat z deseti podniků na čtyřech kontinentech.

Jsme hrdí na konečné znění reglementu, které plně respektuje duch TCR,“ uvedl Lotti. „Spojením s tak zkušeným marketingovým partnerem, jakým je Eurosport Events, a ziskem predikátu FIA se naší tříleté práci na konceptu TCR dostalo konečného uznání.

Současně byl oznámen zánik původní TCR International Series a také Evropského poháru cestovních vozů (ETCC). Petr Fulín je tak jeho historicky posledním vítězem.