Novinky

  • 13.03.2024 Neutral Massa kvůli ne-titulu žaluje FIA a FOM o dvě miliardy korun

  • 20.02.2024 Good Takuma Sato je výkonným poradcem Honda Racing Corporation

  • 13.02.2024 Good FIA má nového technického ředitele monopostů - Jana Monchauxe

Facebook Instagram

Viceprezident Chevroletu naboural pace car

Viceprezident Chevroletu naboural pace car

Zaváděcí kolo v Detroitu se nepovedlo

Bizarní úvod měl druhý závod IndyCar Series na okruhu v Detroitu. V domácím podniku pro americkou automobilku Chevrolet dostal možnost řídit v úvodu závodu zaváděcí vůz (pace car) viceprezident koncernu General Motors Mark Reuss.

Za volantem corvetty ale dojel jen do první zatáčky, pak pace car roztočil a naboural s ním do zdi. Všichni piloti za ním stihli zastavit. Karambol se tak obešel bez další nehody, byť týmy měly obavy o stav pneumatik u jezdců, kteří najeli na úlomky z corvetty.

Reuss nebyl při svém kousku zraněn, stejně jako Mark Sandy, jeden z traťových komisařů IndyCar, který seděl vedle něj na sedadle spolujezdce (původní zprávy amerických médií uváděly, že vedle Reusse seděl regulérní pilot pace caru Oriol Servia, pozn. red.). Corvettě při nárazu do zdi vystřelily airbagy.

"Jsme rádi, že nikdo nebyl zraněn. Řidič pace caru i komisař IndyCar byli převezeni do zdravotnického střediska na okruhu, kde byli prohlédnuti a propuštěni. Je smutné, že k něčemu takovému došlo. Svou roli hrálo několik faktorů, včetně počasí a stavu dráhy. Bezpečnostní systémy vozu pracovaly, jak měly," uvedl Chevrolet v prohlášení.

Závodní divize Hondy na twitteru sdílela video z roku 2014, kdy v Torontu na mokré dráze dostal smyk a skončil v únikové zóně s pace carem od Hondy Arie Luyendyk. "Cítíme s vámi, Chevy," napsala Honda.

Nehoda zaváděcího vozu jen pár metrů po výjezdu z boxů ale výrazně zkomplikovala úvod závodu v Detroitu. Většině pilotů zhasly motory. Traťoví maršálové je museli znovu nastartovat, pak se všichni jezdci vrátili na pit lane a zařadili za náhradní pace car, tentokrát už řízený Oriolem Serviou.

Vozy vyjely znovu na dráhu s půlhodinovým zpožděním.