Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Macušita neměl co ztratit

Macušita neměl co ztratit

Za svou agresivitu byl rád

Sobotní závod podniku formule 2 v Barceloně nabídl dramatickou podívanou. Vítězně z něj nakonec vyšel pilot stáje MP Motorsport Nobuharu Macušita. Japonský jezdec triumfoval i přesto, že mu na startovním roštu patřila až 18. příčka. Na nejvyšším stupni stanul poprvé od loňského hlavního závodu v italské Monze. Celkově se jednalo o jeho páté prvenství ve formuli 2.

„Mojí strategií bylo startovat na tvrdší směsi a potom přejít na měkčí. A bylo to dost jasné, protože jsem chtěl mít čistý vzduch od (svého) prvního úseku. Když máte čistý vzduch, znamená to, že můžete dosáhnout maximálního souladu s vozem. Vždy to je padesát na padesát, protože jsem byl osmnáctý. Někteří tedy budou startovat na tvrdší směsi a poté přezouvat na měkčí, zatímco jiní zase začnou na měkčí a poté nazují tvrdší. Není tedy lehké se rozhodnout. Dnes ale jelo na tvrdší směsi šest nebo sedm aut a myslím si, že mé tempo bylo mezi nimi nejrychlejší, takže to bylo dobré," uvedl rodák ze Saitamy v cíli.

"Snažil jsem se svůj pobyt na trati prodloužit. Předpokládalo se, že pojedu do boxů o pět kol dříve. Má rychlost ale byla ve srovnání s ostatními skvělá. Pak mě inženýr zavolal do boxů a poté vyjel zpomalovací vůz. Bylo to tedy perfektně načasované. Zpomalovací vůz jsme pochopitelně neočekávali, takže to bylo štěstí. Jsem ale spokojený," pokračoval.

Nobuharu Macušita dosáhl na páté vítězství ve formuli 2. Foto: MP Motorsport

Nejúspěšnější muž hlavního závodu víkendu se rovněž vyjádřil k předjížděcím manévrům na Calluma Ilotta a krajana Jukiho Cunodu, kterými rozhodl o svém vítězství: „Neměl jsem co ztratit. Celkově jsem patnáctý nebo tak nějak. Je tak jasné, že jsem o šampionátu nepřemýšlel. Vím, že Callum v průběžném pořadí vede a samozřejmě jsem s ním nechtěl hloupě kolidovat. Věděl jsem ale, že musím předjíždět agresivně. Takže jsem to udělal. Byl jsem si jistý svou rychlostí a bylo to docela jednoduché. Jsem dnes velice rád za svou agresivitu.“

Sobotní úspěch pilot MP Motorsportu pochopitelně pocítil v průběžném pořadí šampionátu. Zde povyskočil z 15. místa na jedenácté.

Zdroj: Formula Scout, úvodní foto: MP Motorsport