Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Prokop třetí v etapě i celkově!

Prokop třetí v etapě i celkově!

1. etapa: Mini vrátilo na Dakaru Toyotě úder

Po včerejším nezdaru v prologu to Carlos Sainz a Stéphane Peterhansel vrátili Násiru Al-Attíjovi i s úroky. Paradoxně jim k tomu pomohl pozdější start do první etapy Rallye Dakar.

Klíčovou úlohu zejména v úvodní pasáži 277 kilometrů dlouhé speciálky totiž sehrávala navigace. Trať vedla velmi členitým terénem a trefit odbočku do správného kaňonu byl docela kumšt. Al-Attíja v roli průkopníka tak měl hodně ztíženou úlohu a rychle nabíral časovou ztrátu. Ta se nakonec vyšplhala na více než dvanáct minut a zapříčinila jeho pád až na konec první desítky. 

Interní duel pilotů Mini pro sebe rozhodl Carlos Sainz. Foto: Rallye Dakar

Peterhansel a Sainz se v čele přetahovali o sekundy. Nakonec jich Francouzovi na španělského soka chybělo pětadvacet. Hned za nimi se umístil Martin Prokop. Vynikající výkon ho navíc posunul i na bronzovou příčku v průběžné klasifikaci.

Toyota zažila černý den. Kromě Al-Attíji se nevedlo ani Jakubu Przygonskému a Jazídu Al-Rajhimu, které shodně postihly defekty. Čest japonské značky nakonec zachraňoval sedmý Giniel de Villiers. V poli poražených se ocitl také Sébastien Loeb, který za Sainzem zaostal o bezmála půlhodinu.

Výsledky 1. etapy: 1. Carlos Sainz – Lucas Cruz (E/E, Mini), 2. Stéphane Peterhansel – Edouard Boulanger (F/F, Mini) +0:25, 3. Martin Prokop – Viktor Chytka (CZ/CZ, Ford) +3:18, 4. Mathieu Serradori – Fabian Lurquin (F/B, Century) +6:33, 5. Jásir Seaidan – Alexej Kuzmič (RSA/RUS, Century) +8:10…20. Miroslav Zapletal – Marek Sýkora (CZ/CZ, Ford) +23:32, 44. Tomáš Ouředníček – David Křípal (CZ/CZ, Toyota) +0:52:12.

Průběžné pořadí: 1. Carlos Sainz – Lucas Cruz (E/E, Mini), 2. Stéphane Peterhansel – Edouard Boulanger (F/F, Mini) +0:08, 3. Martin Prokop – Viktor Chytka (CZ/CZ, Ford) +2:59, 4. Mathieu Serradori – Fabian Lurquin (F/B, Century) +6:13, 5. Jásir Seaidan – Alexej Kuzmič (RSA/RUS, Century) +7:53…21. Miroslav Zapletal – Marek Sýkora (CZ/CZ, Ford) +23:28, 44. Tomáš Ouředníček – David Křípal (CZ/CZ, Ford) 0:52:14.

Zdroj: původní reportáž redakce, úvodní foto: Benzina Orlen Dakar Team