Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Formule nad Brnem – 1.část

Formule nad Brnem – 1.část

Fotogalerie z výstavy monopostů F1 v Brně.

Zatímco na brněnském výstavišti mohli návštěvníci Autosalonu spatřit pouze jediný monopost formule 1 – a to v provedení týmu Renault, o několik set metrů dál v galerii Vaňkovka mají již druhým týdnem možnost obdivovat hned devět exemplářů. V celé své kráse se zde nabízí vozy vyrobené v rozmezí let 1975-2002. V dnešní první části Vám představíme zástupce té starší generace.

Nejstarším exponátem je March 751 vyrobený v roce 1975, kdy za jeho volant usedal Vittorio Brambilla. Oranžový vůz s číslem devět dopomohl Italovi v uvedeném roce k pole position při Velké ceně Švédska a k vítězství v deštivé rakouské Grand Prix.
 
 
 
 
 
Skutečnou legendou mezi vystavovanými vozy je Lotus 99T, který nepatřil nikomu jinému než Ayrtonu Sennovi. Ten s ním v sezóně 1987 nasbíral 57 bodů, což mu zajistilo třetí místo v šampionátu jezdců. Sennovi se se svým žlutým monopostem podařilo vyhrát v Monaku a USA, za připomenutí stojí i pole position v GP San Marina.
 
 
 
Třetím nejstarším vozem expozice je Benetton 189 Alessandra Nanniniho. Mezi úspěchy vozu, který pochází z dílny Roryho Byrna, patří dvě třetí místa z Velké Británie a San Marina, kde Nannini dojel za oběma McLareny Senny a Prosta. Ti mu pak dopomohli k úspěchu největšímu, kterým bylo dodatečné vítězství v Japonské Grand Prix 1989.
 
Po legendární kolizi obou McLarenů byl Nannini prohlášen za vítěze i přesto, že dojel až za Sennou, který se snažil ještě ze všech sil zachránit titul. Brazilce vedení závodu diskvalifikovalo za to, že se po kolizi s Prostem nechal roztlačit traťovými maršály a zkrátil si šikanu před cílem.