Novinky

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

  • 22.03.2024 Good Brown má s McLarenem smlouvu do roku 2030.

Facebook Instagram

Alespoň malá náplast pro Al-Rajhího

Alespoň malá náplast pro Al-Rajhího

7. etapa: Peterhansel se zase vzdálil Al-Attíjovi

V sedmé etapě Rallye Dakar, která vedla z Ha´ilu do Sakaky, se mohli radovat domácí fanoušci. Vyhrál ji totiž jejich krajan Jazíd Al-Rajhí. Těsně za ním dojel Stéphane Peterhansel, který si tak upevnil průběžné vedení před svým největším soupeřem Násirem Al-Attíjou.

Rychlostní zkouška měřila 453 kilometrů a kromě písečných dun přinesla také náročné skalnaté pasáže. Kromě co nejlepšího výsledku šlo i o to, moc nerozbít auto, protože v bivaku se tentokrát účastníci musejí obejít bez technické asistence.

Až do kilometru 279 se v čele držel Peterhansel, potom se před něj posunul Al-Rajhí. Francouze to nemuselo nijak znepokojovat, neboť místní matador nabral v předchozím průběhu kvůli problémům s převodovkou pětihodinovou ztrátu a do celkového pořadí na špici už neměl co mluvit. 

Carlos Sainz si s přehledem drží třetí příčku a čeká na větší zaváhání Peterhansela nebo Al-Attíji. Foto: Rallye Dakar

Al-Attíja zaostával za Peterhanselem v jednom okamžiku o šest minut, dobrým finišem ovšem manko zredukoval na třetinu. Mezi oba rivaly se ještě vklínil Carlos Sainz.

Překvapení letošního ročníku Brianu Baragwanathovi se tentokrát nedařilo. Zastavil už těsně po startu a musel opravovat.

Martinu Prokopovi patří dvanáctá příčka, celkově si ale o jednu pozici polepšil a je devátý. Tomáš Ouředníček v době publikování tohoto článku ještě nedorazil do cíle.

Výsledky 7. etapy: 1. Jazíd Al-Rajhí – Dirk von Zitzewitz (KSA/D, Toyota), 2. Stéphane Peterhansel – Edouard Boulanger (F/F, Mini) +00:48, 3. Carlos Sainz – Lucas Cruz (E/E, Mini) +01:15, 4. Násir Al-Attíja -Matthieu Baumel (QAT/F, Toyota) +02:48, 5. Jakub Przygonski – Timo Gottschalk (P/D, Toyota) +12:00...12. Martin Prokop – Viktor Chytka (CZ/CZ, Ford) +31:31.

Průběžné pořadí: 1. Stéphane Peterhansel – Edouard Boulanger (F/F, Mini), 2. Násir Al-Attíja -Matthieu Baumel (QAT/F, Toyota) +07:53, 3. Carlos Sainz – Lucas Cruz (E/E, Mini) +41:06, 4. Jakub Przygonski – Timo Gottschalk (P/D, Toyota) +1:22:48, 5. Nani Roma – Alexandre Winocq (E/F, BRX) +1:59:00...9. Martin Prokop – Viktor Chytka (CZ/CZ, Ford) +2:59:50.

Zdroj: vlastní reportáž redakce, úvodní foto: Rallye Dakar