Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Soudce pozastavil platnost smlouvy na VC Brazílie

Soudce pozastavil platnost smlouvy na VC Brazílie

Proč závod obdržela společnost stará pouze pár dní?

Dohoda mezi formulí 1 a pořadatelem Velké ceny São Paula je v ohrožení poté, co zasáhl soud a dočasně pozastavil platnost smlouvy. Důvodem je použití peněz z veřejných zdrojů, které mají pomoci zajistit ziskovost závodu na okruhu Interlagos, a to za málo transparentních podmínek.

Od prosince víme, že plány na závodění v Riu de Janeiro vzaly za své a Chase Carey ještě před svým odchodem z postu generálního ředitele společnosti Formula 1 podepsal pětiletou smlouvu na pořádání závodu v Interlagosu v São Paulu. Závod se však už nemá jet pod jménem Velká cena Brazílie, ale jako Velká cena São Paula, a také se našel nový pořadatel. Tím je nově vzniklá společnost s pěkným jménem Brazil Motorsport, za níž stojí vláda Abú Zabí prostřednictvím svého investičního fond Mubadala.

Změna jména na VC São Paula odráží ztrátu podpory brazilské vlády, jelikož prezident podporoval přesunutí závodu F1 do Ria, a navýšení příspěvku města São Paulo. Nedávno byly odhaleny detaily smlouvy, podle níž má São Paulo každý rok přispět částkou 20 milionů reálů (3,65 milionu amerických dolarů, 79,1 milionu českých korun). Až do minulého roku město závodu pomáhalo výhradně financováním oprav, rekonstrukce a modernizace okruhu Interlagos, aby vyhovoval standardům F1.

Veřejnost o tomto nebyla předem informována a mnozí obyvatelé nejlidnatějšího města Brazílie podepsali petici za zrušení smlouvy.

"Pro São Paulo a Brazílii je F1 důležitá. I já jsem fanouškem, ale to městu nedává právo podepisovat smlouvy bez soutěže, tajně a se společností bez zkušeností, která byla založena pouze pár dní před podpisem smlouvy," napsal na Twitter právník Rubens Nunes.

Závod na okruhu Interlagos je opět v ohrožení. Foto: Red Bull

Zdroj: Motorsport, úvodní foto: Mercedes