Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Williams našel technického ředitele

Williams našel technického ředitele

Capito si dovedl kamaráda z Volkswagenu.

Williamsu se pár dní před začátkem sezony povedlo obsadit prázdné křeslo technického ředitele. Úlovek jde pravděpodobně na účet generálního ředitele Josta Capita, jelikož se jedná o jeho bývalého podřízeného.

Francois-Xavier Demaison, známý také jako FX, nemá zkušenosti s F1, ale v motorsportu je to již ostřílený mazák. Francouz pomáhal s vývojem zajímavého elektrického vozu I.D.R, který překonal rekordy na Pikes Peak i Nordschleife. Jeho Polo C WRC kralovalo světu rallye v letech 2013 a 2016 a šéfem motorsportu Vokswagenu tehdy byl Capito. Zkušený Demaison navíc pracoval i pro Peugeot, Subaru a Citroën.

"Je to brilantní inženýr, klade na sebe velké nároky a je to workoholik," řekl Capito. "Nemyslím si, že potřebujeme technického ředitele, který by změnil směr vývoje a začal všechny nutit pracovat podle něj. Potřebujeme brilantního inženýra, který přijde s novými nápady a novými zkušenostmi. Cenné budou hlavně zkušenosti, které získal při vývoji I.D.R. Od začátku projektu po start měli pouze šest měsíců, takže využili simulace a jednalo se o vůz s přísavným efektem."

Williams neměl technického ředitele, odkdy v roce 2019 odešel Paddy Lowe. Demaison už samozřejmě nic neudělá s letošním vozem, ale má docela dost času přebrat dohled nad vozem pro sezonu 2022, což bude první vůz nové generace s přísavným efektem.

Francois-Xavier Demaison, nový technický ředitel Williamsu. Foto: Volkswagen

Zdroj: RaceFans, úvodní foto: Williams