Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Tomáš Enge o čtyřiadvacetihodinovce v Le Mans

Tomáš Enge o čtyřiadvacetihodinovce v Le Mans

"Fyzicky to byl jeden z nejtěžších závodů."

Většinu času vedl ve své kategorii zelený Aston Martin s číslem 58 posádky Enge, Kox, Lamy legendární vytrvalostní závod v Le Mans. Série technických problémů však zastavila jeho spanilou jízdu třídou GT1.
 
"V tuto chvíli jsme pochopitelně všichni zklamáni, protože jsme zvolili správnou taktiku, pečlivě ji dodržovali a zdálo se, že budeme i odměněni. Od počátku jsme se rozhodli pro rychlou, ale ne příliš riskantní jízdu, abychom se vyhnuli eventuálním problémům. Vůz byl rychlý a dokázali jsme si postupně budovat náskok na soupeře.
 
Když se dopoledne objevil problém s předním spojlerem, chybělo nám už jen pár sekund, abychom na druhém místě jedoucí Corvette dali kolo. I přes ztrátu způsobenou opravou jsme stále měli šanci dotáhnout vše do úspěšného konce, ale necelé dvě hodiny před koncem přestal vůz jet, zatím nevíme přesnou příčinu," uvedl po závodě český jezdec.

Obě posádky britských vozů bojovali s extrémním horkem v kokpitu svých strojů. "Fyzicky to byl jeden z nejnáročnějších závodů, jaké jsem kdy odjel. Venku bylo obrovské vedro a uvnitř vozů to bylo ještě horší, v kokpitu byla opravdu pekelná výheň."
 
Ze souboje s Corvettami, kterým žila kategorie GT1, vyšly vítězně americké speciály. Vozy Aston Martin však na sebe upozornily svými výkony. "V průběhu celého podniku jsme tady ukázali velmi dobrou rychlost a nyní jsme ještě více motivováni posunout vůz dále," pokračuje Enge. "Plody naší práce snad sklidíme v dalších závodech."
 
Ředitel týmu David Richards se k výsledkům závodu postavil sportovně. "Takovéto věci musíte v motoristickém sportu akceptovat. Dali jsme do toho vše, ale tentokrát nám nebylo přáno. Potřebujeme odjet trochu více testů a závodů, ale ještě se vrátíme. Byli jsme odhodláni dokončit s vozem 59 závod jako poděkování za ohromnou podporu, kterou Aston Martin Racing dostal v průběhu víkendu."