Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Verstappen potvrdil roli favorita a vyhrál domácí závod

Verstappen potvrdil roli favorita a vyhrál domácí závod

VC Nizozemska - závod

Max Verstappen si dojel po vítězství v domácí Velké ceně a pokořil tak svého soka v boji o mistrovský titul Lewise Hamiltona. Verstappen, který startoval z pole position, kontroloval závod od startu až do cíle a nenechal Mercedes, aby se pokusil úspěšně aplikovat jakoukoliv strategickou hru. Red Bull pokaždé kontroval a Verstappen se vítězstvím ujal tříbodového vedení v šampionátu jezdců. Třetí místo na stupních vítězů doplnil Valtteri Bottas, jehož jediný vliv na boj o vítězství v závodě spočíval v tom, že Verstappena na jedno kolo zdržel.

Formule 1 se do Nizozemska vrátila po 36 letech a modernizovaný okruh poutal pozornost jezdců i fanoušků dvěma klopenými zatáčkami.

Hamilton startoval do závodu s náskokem 3 bodů v čele šampionátu. Diváky, kteří přišli k televizorům až na závod, jistě překvapila absence Kimiho Räikkönena, kterého po pozitivním testu na covid-19 musel nahradil Robert Kubica.

Na startovním roštu se seřadilo pouze 18 jezdců, přičemž Pérez a Latifi startovali z boxové uličky. 

Fanouškovská ulisa byla po vynuceném závodění bez diváku naprosto fantastická. Foto: Red Bull

Verstappen i Hamilton odstartovali fantasticky, ale byl to Nizozemec, kdo vjel do první zatáčky. Bottas kryl záda svého týmového kolegy před Gaslym, který dokázal držet na uzdě oba vozy Ferrari.

Alonso se téměř střetl s Russellem, když vyjel mimo dráhu a při pokusu o návrat málem urazil jezdci Williamsu nos. V dalším kole způsobil Russellovi vrásky na čele Ricciardův vůz, ze kterého se kouřilo a vytékal olej.

O kus dál zuřila vnitrotýmová bitva v Haasu, když Mazepin odřízl Schumachera a přesunul se na sedmnácté místo. Němec proto zamířil do boxů pro nový nos.

Po 10 kolech závodu z celkových 72 vedl Verstappen o 2,8 sekundy před Hamiltonem. Vertappenův týmový kolega Pérez se nacházel až na 19. místě, poté co silně probrzdil v souboji s Mazepinem a musel zajel do boxů pro čerstvé žluté pneumatiky. Následoval ho za krátko Vettel, protože Aston Martin vsadil na strategii brzkých zastávek.

Verstappen po 20 kolech zvýšil svůj náskok na 3,5 vteřiny, Hamilton se držel pohodlně před Bottasem a Gaslym, který měl ale o jednu zastávku v boxech méně než jezdci okolo.

Hamilton zajel do boxů ve 21. kole pro středně tvrdé pneumatiky a vrátil se před Gaslym na třetí příčku. Verstappen Brita úspěšně pokryl a zastavil hned v následujícím kole, přičemž rozdíl mezi oběma jezdci se snížil na 2,5 vteřiny.

Bottas v danou chvíli vedl závod a Red Bull čelil vyhlídce, že Fin bude jejich jezdce zdržovat. „Bude zajímavé sledovat, co s tím udělají,“ řekl Christian Horner. Pozitivní stránkou pro Red Bull bylo, jak Perez průběžně dokazuje, že je možné v Zandvoortu předjíždět, když se vyšplhal na jedenácté místo před Cunodu a Kubicu.

 Dou jezdců Ferrari zopakovalo solidní výsledek z kvalifikace. Foto: Ferrari

Jakmile se Verstappen ve 30. kole přiblížil k Bottasovi, Hamilton stáhl náskok na vůz týmu Red Bull. Bottas se od Mercedesu dozvěděl, že: „Tohle je na vítězství v závodě,“ a byl vyzván, aby bránil pozici. To ovšem trvalo pouhé jedno kolo, Verstappen se za jásotu diváků poměrně snadno vrátil do vedení. Hamilton ho následoval, ale Verstappen si okamžitě začal budovat náskok. Bottas zajel do boxů a vrátil se na stejném 3. místě.

Následně začali své zastávky v boxech realizovat jezdci ze středu pole: Sainz a Ocon, za nimi Alonso, zastavili také Ricciardo a Giovinazzi, jezdec Alfy Romeo pak zastavil znovu kvůli defektu. Poté přišli na řadu Leclerc a Russell, přičemž druhý jmenovaný si za svou zastávku vysloužil pětisekundovou penalizaci za překročení rychlosti v boxové uličce

Ve 40. kole se rozestup mezi jezdci na čele zvýšil na 2,7 vteřiny, Mercedes povolal Hamiltona na druhou zastávku pro čerstvé žluté pneumatiky se záměrem pokusit se podruhé o overcut, ovšem Brit vjel do silného provozu. Verstappen a Red Bull reagovali novými bílými pneumatikami a Nizozemec se vrátil bez problémů na první místo s navýšeným náskokem 3,1 vteřiny.

Norris byl posledním jezdcem, který zajel do boxů, a propadl se ze sedmého na jedenácté místo, než McLaren pomocí týmové režie své jezdce prohodil. Gasly se po zastávkách v boxech vrátil na čtvrté místo. Mazepin zaparkoval svůj v boxech a ze závodu odstoupil.

Přestože Verstappen jel na tvrdých pneumatikách, vyrovnal se Hamiltonovi na středních pneumatikách co do rychlosti, Brit si stěžoval, že „se nezdá, že by byla nějaká výhoda“ a dodal: „Na těchto pneumatikách je to zatraceně dlouhá cesta.
V 50. kole se Verstappenův náskok zvýšil na čtyři sekundy a Hamilton několikrát prohlásil, že jeho soupeř o titul je prostě příliš rychlý.

V 60. kole se navzdory jeho stížnostem rozestup snížil na 2,4 vteřiny, ovšem jen na moment, než Hamiltonovi odešly pneumatiky a časový údaj se začal vracet opačným směrem

V závěru závodu došlo k malému dramatu pro Mercedes, když se Bottas v 68. kole vydal na pozdní zastávku v boxech. Dostal pokyn, aby nezajížděl nejrychlejší kolo: "Valtteri, tady James, prosím, přeruš pokus o nejrychlejší kolo.“ Bottas ovšem neuposlechl a nejrychlejší čas zajel, čímž Hamiltona připravil o bod. Ten proto musel v 71. kole zastavil pro nové červené pneumatiky a v úplně posledním kole si riskantní jízdou vzít bonusový bod zpět. 

Průjezd domácího jezdce cílovou čarou vyvolal mohutné oslavy, které budou pokračovat dlouho do noci. Foto: Red Bull

Verstappen si za potlesku své oranžové armády dojel pro vítězství a díky tomu se sedmým vítězstvím v roce 2021 ujal vedení v šampionátu jezdců. Hamilton skončil druhý před Bottasem. 

Verstappen nadělil kromě Hamiltona a Bottase v cíli závodu jedno kolo celému startovnímu poli. Gasly předvedl bezchybný závod a dojel si pro čtvrté místo před Leclercem, Alonsem a Sainzem. Pérez si pohlednou stíhací jízdou dojel pro osmé místo, první desítku doplnili Ocon a Norris.

p. jezdec tým motor čas odstup kol
1. Max Verstappen Red Bull Honda 1:30:05,395   72
2. Lewis Hamilton Mercedes Mercedes 20,932 + 59.405 72
3. Valtteri Bottas Mercedes Mercedes 56,460 + 18.605 72
4. Pierre Gasly AlphaTauri Honda 1 kolo   71
5. Charles Leclerc Ferrari Ferrari 1 kolo   71
6. Fernando Alonso Alpine Renault 1 kolo   71
7. Carlos Sainz Ferrari Ferrari 1 kolo   71
8. Sergio Pérez Red Bull Honda 1 kolo   71
9. Esteban Ocon Alpine Renault 1 kolo   71
10. Lando Norris McLaren Mercedes 1 kolo   71
11. Daniel Ricciardo McLaren Mercedes 1 kolo   71
12. Lance Stroll Aston Martin Mercedes 2 kola   70
13. Sebastian Vettel Aston Martin Mercedes 2 kola   70
14. Antonio Giovinazzi Alfa Romeo Ferrari 2 kola   70
15. Robert Kubica Alfa Romeo Ferrari 2 kola   70
16. Nicholas Latifi Williams Mercedes 2 kola   70
17. George Russell Williams Mercedes 3 kola   69
18. Mick Schumacher Haas Ferrari 3 kola   69
19. Juki Cunoda AlphaTauri Honda     48
20. Nikita Mazepin Haas Ferrari     41

 

Zdroj: vlastní reportáž redakce, úvodní foto: Red Bull