Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Alpine jde správným směrem, míní Gasly

Alpine jde správným směrem, míní Gasly

Ocon zdrcen drahou strategickou chybou.

Pierrovi Gaslymu se včera povedlo ukořistit třetí místo. V Belgii byl třetí ve sprintu a podle něj jsou to náznaky, že vývoj vozu i přes personální zemětřesení v týmu pokračuje správným směrem. Také se podařilo učinit správná rozhodnutí ohledně výměn pneumatik, přestože nesmíme zapomínat ani na závěrečnou pomoc od Sergia Péreze, jenž byl v cíli třetí, avšak při poslední výměně pneumatik překročil maximální povolenou rychlost v boxech a za trest mu bylo přičteno pět sekund.

Musíme pokračovat v práci, zlepšovat vůz, držet se stanoveného kurzu až do konce roku. Jsem rád, že věci v týmu do sebe začínají zapadat. Spolupracujeme čím dál lépe a tohle je důkaz,“ řekl Gasly, který hodně vytěžil hlavně z perfektně načasované první zastávky a přezutí na přechodné pneumatiky. „Museli jsme učinit extrémně důležitá rozhodnutí. Když jsem v prvním kole vyjížděl z poslední zatáčky, věděl jsem, že tohle je naše velká šance. Požádal jsem tým, aby mě přezul co nejdříve. Vyplatilo se. Ale kromě toho jsme potřebovali mít dobrý vůz, jinak bych nemohl bojovat proti Ferrari a udržet se blízko za Alonsem. Stalo se toho hodně, ale náš tým udržel chladnou hlavu a spolu jsme to zvládli.

Ocon neměl náladu slavit spolu s Gaslym. Foto: Alpine

K dobře bodovanému výsledku měl nakročeno také Gaslyho týmový kolega, Esteban Ocon. Alpine ho však při příchodu druhého, silnějšího deště nechal na trati o kolo déle na slickách a následně mu dal mokré pneumatiky, označené modrou barvou. To jsou ale pneumatiky, u kterých i Pirelli přiznává, že jejich vývoj nezvládlo a nejsou moc použitelné. Ředitelství tak závod přerušilo krátce poté, co Ocon ztratil čas na slickách, v boxech i na mokrých pneumatikách. Nakonec si ze Zandvoortu odvezl jediný bod za desáté místo.

Lidi, dejte mi přechodné!“ žádal Ocon svůj tým ještě při vjezdu do boxové uličky.

Nejhorší možné rozhodnutí, k**** práce!“ stěžoval si během prvního kola na modrých pneumatikách.

"Očekáváme monzunové podmínky po dobu nejméně pěti minut," vysvětloval mu tým své rozhodnutí.

"Ano, ale když se nebude dát závodit, bude červená vlajka!"

Velmi krátce po tomto rozhovoru havaroval Kuan-jü Čou a závod byl přerušen červenou vlajkou.

Bohužel jsme ty body prostě spláchli do záchodu,“ řekl Ocon po závodě. „Nebyl jsem ztotožněn s rozhodnutím obout mokré a měli jsme přezout o kolo dříve. Když jsem chtěl jet na výměnu, mechanici neměli připravené pneumatiky. Musel jsem zůstat na slickách o kolo déle a jen během toho jednoho kola jsem klesl ze šestého na jedenácté místo.

V šampionátu jezdců přeskočil Gasly Ocona o jeden bod.

Zdroj: Motorsport, F1, Canal+, úvodní foto: Alpine