Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Verstappen vyrovnal Vettelův rekord

Verstappen vyrovnal Vettelův rekord

Průlom nastal v Baku.

Max Verstappen je, zdá se, neporazitelný. Přestože v Zandvoortu dvakrát pršelo a Verstappen byl v prvním případě přezutý příliš pozdě, stálo ho to vedení a několik pozic, většinu závodu stejně suverénně odkroužil vpředu. Zvítězil už podeváté v řadě, čímž vyrovnal dosavadní rekord Sebastiana Vettela z roku 2013. Vettel v tom roce vyhrál každý závod následující po letní přestávce, v roce 2014 ale na vítěznou šňůru nemohl navázat, protože nová pohonná jednotka Renaultu nedokázala konkurovat Mercedesu. Verstappenovi však nic takového nehrozí. A jak prozradil, Vettel na jeho úspěchy s jeho bývalým týmem nežárlí.

"Když jsem měl nějakých pět vítězství v řadě, tak mi Seb napsal něco ve smyslu, že si počínám výborně a že to určitě dám… něco v tom smyslu. Devět vítězství v řadě mi ještě tehdy přišlo strašně moc. Překvapilo mě, když jsem najednou měl osm.

Verstappen nevyhrál pouze dva závody. Druhý v Saúdské Arábii a čtvrtý v Ázerbájdžánu vyhrál Sergio Pérez. Právě víkend v Baku ovšem Verstappen považuje za zlomový, protože se naučil nastavit si RB19 podle svých potřeb. Od té doby už Pérez nestíhá jeho tempu.

Myslím, že jsem se hodně naučil v Baku. Hodně o voze, hodně o možnostech v jeho nastavení. V Baku jsem nevyhrál, ale jak jsem se během víkendu snažil něco udělat s vozem, objevil jsem možnosti. Nakonec jsem byl v závodě nekonzistentní. Nějaký čas trvalo, než jsem chytil rytmus. Do té doby jsem si stihl hodně sedrat pneumatiky, ale řekl jsem si: „Dobře, tohle rozhodně ještě vyzkoušíme.“ Od té doby mi to pomohlo prakticky v každém závodě.

Již tuto neděli může Verstappen ukázat 10 prstů na rukou. Po jedenáctém vítězství vyzuje botu? Foto: Red Bull

Péreze zavolali pro přechodné pneumatiky dříve než Verstappena, v ideálním kole, a i díky tomu se na pár kol dostal do vedení. Nizozemec ho však rychle dohnal a při přezouvání zpět na slicky dostal výhodu on, takže se vrátil do vedení. Pérez velký rozdíl v rychlosti na vodě vysvětlil tím, že šetřil pneumatiky pro případ, že by nad okruh dofouklo další dešťové mračno.

Zdroj: Motorsport, úvodní foto: Red Bull