Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Verstappena překvapil hlavně Mercedes

Verstappena překvapil hlavně Mercedes

Očekával souboj s Leclercem.

Max Verstappen zvítězil ve Velké ceně Nizozemska a opět je o krok blíže k obhajobě mistrovského titulu. V šampionátu jezdců vede před Charlesem Leclercem o 109 bodů.

Tento rok to bylo ještě těžší, neskutečný víkend. Jsem šťastný, že jsme zvítězili ve Velké ceně Holandska. Jsem hrdý na všechny v našem týmu. A jsem hrdý, že jsem Nizozemec!“ radoval se po vítězství jezdec Red Bullu.

Překvapivě nemusel Verstappen v neděli o vítězství bojovat proti týmu Ferrari, hrozbou byl Mercedes.

Nebyl to přímočarý závod. Po celou dobu jsme museli tlačit na pilu. Safetycar a virtuální safetycar nás samozřejmě připravily o jistotu. Před safetycarem jsem si myslel, že bude v pohodě dokončit závod na tvrdých pneumatikách, ačkoli jsme na nich nebyli zcela konkurenceschopní. Ale safetycar zrušil naše plány, potřeboval jsem znovu přezout, zvolili jsme měkké pneumatiky a zastávkou klesli až na třetí místo. Pak ale jel na další zastávku i George, což mi dalo fantastickou šanci vrátit se do vedení hned po restartu. Na měkké směsi jsme byli opět fantasticky rychlí. A s naší vyšší maximálkou nebylo těžké zaútočit hned před první zatáčkou.

Vítězství na domácí půdě je vždy výjimečné. Foto: Red Bull

Verstappen dokázal Hamiltona překvapit a výborně si útok načasoval. Při přetnutí cílové čáry byl už se soupeřem bok po boku. Není jisté, jak by závod dopadl, kdyby nebyl narušen žádným safetycarem. Mercedes se chystal ušetřit jednu zastávku v boxech a tvrdé pneumatiky na jeho voze fungovaly velmi dobře, oba jeho jezdci doháněli Verstappena i tehdy druhého Charlese Leclerca. Na druhé straně, kdyby i Verstappen po další zastávce klesl za mercedesy, byl by na nových pneumatikách z měkčí směsi, takže by byl v silné pozici.

Byl jsem překvapen, že byly na tvrdých pneumatikách tak rychlí. Je to opravdu tvrdá směs a my máme problém dostat ji do ideálního okna. Popravdě, očekával jsem o trochu pomalejší Mercedes a o trochu rychlejší Ferrari.

Zatímco Verstappen měl problém pouze s tvrdou směsí, Sergio Pérez si po závodě stěžoval na vysokou degradaci i na střední a měkké směsi, která mu ovlivnila první i druhý stint a kvůli tomu byl v cíli až pátý.

Zdroj: RaceFans, Racer, úvodní foto: Red Bull