Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Aston začal kopat

Aston začal kopat

Nová továrna bude opakem MTC.

Rýče se symbolicky zaryly do země, než na místo dorazila těžká technika a výstavba nové továrny týmu Aston Martin oficiálně začala. Tým ze Silverstone má do pozemku nedaleko jeho současné továrny investovat 150 až 200 milionů britských liber (4,4 až 5,9 miliardy českých korun), továrna má týmu poskytnout 37,000 čtverečních metrů prostoru a má být dokončena na začátku roku 2023, přičemž její součástí bude nový větrný tunel i simulátor.

"Bude to moderní sídlo, plně přizpůsobeno potřebám týmu F1, vybaveno nejnovějšími technologiemi. Bude to první 5G továrna, bude v souladu s principy trvalé udržitelnosti a bude to inteligentní továrna v každém smyslu tohoto slovního spojení," řekl majitel týmu, Lance Stroll.

V Silverstone tak vyroste první od základů nová továrna týmu F1 odkdy McLaren v roce 2004 dostavěl své současné sídlo známé jako McLaren Technology Centre. Stroll zaujal prohlášením, že jeho navenek nijak výjimeční továrna bude opakem MTC.

"Bude opakem toho, co Ron Dennis s (architektem) Normanem Fosterem udělali s McLaren Technology Centre. Tohle bude naše sídlo a naše továrna a vše bude v souladu s naší DNA, naší kulturou a naší historií. Továrna nám musí v první řadě umožnit pracovat efektivně. Samozřejmě, velkou výhodou bude už to, že budeme mít vše pod jednou střechou."

Továrna, se kterou v roce 1991 přišel do F1 soukromý tým Jordan Grand Prix, je již týmu, který nyní reprezentuje známou značku sportovních automobilů, příliš těsná. Část zaměstnanců pracuje v malých budovách, které vyrostly vedle ní a pronajímá si větrný tunel Mercedesu ve městě Brackley.

Takto bude v roce 2023 vypadat továrna týmu Aston Martin. Foto: Aston Martin

Zdroj: Aston Martin, úvodní foto: Aston Martin