Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Stroll bude při testech chybět

Stroll bude při testech chybět

Zranil se při pádu na kole

Lance Stroll nedostane před začátkem sezony příležitost pořádně otestovat nový monopost Aston Martinu. Kanaďan totiž havaroval na kole při tréninku ve Španělsku a utrpěl menší zranění, která mu znemožní nastoupit do třídenních předsezonních testů. Ty se konají v Bahrajnu od čtvrtka 23. do soboty 25. února.

„Měl jsem nešťastný incident, když jsem trénoval na kole a připravoval se na novou sezonu. Jsem ale odhodlaný vrátit se zpět do auta. Na nový ročník se těším a mám motivaci se z toho oklepat,“ říká Stroll.

Ačkoli v předsezonních testech bude Stroll chybět, první závod sezony, který se pojede v Bahrajnu dva týdny po skončení testů, by stihnout měl.

„Očekává se, že se Lance rychle zotaví a vrátí se ke svým jezdeckým povinnostem. Denně se bude posuzovat jeho stav a to, jestli už se může vrátit do kokpitu. Před Velkou cenou Bahrajnu vás budeme informovat,“ uvedl Aston Martin v tiskové zprávě.

Lance Stroll si při předsezonních testech nezajezdí. Foto: Aston Martin



Strollova situace připomíná tu, ve které se před dvěma lety ocitl jeho současný týmový kolega Fernando Alonso. Dvojnásobný mistr světa utrpěl v únoru zlomeninu horní čelisti poté, co ho při tréninku na kole srazilo auto. Z předsezonních testů a prvního závodu ho ale tento úraz nevyřadil.

Aston Martin řešil podobné potíže již loni. Tehdy se před začátkem sezony nakazil koronavirem Sebastian Vettel a v prvních dvou podnicích sezony tak za něj musel zaskakovat Nico Hülkenberg.

 

Šance pro Drugoviche nebo Vandoorna?


Letos Aston Martin po Nicu Hülkenbergovi nebude moci sáhnout. Němec se totiž vrací do F1 jako stálý jezdec poté, co podepsal smlouvu s Haasem. Mezi rezervní jezdce Aston Martinu patří loňský šampion F2 Felipe Drugovich spolu s bývalým pilotem F1 Stoffelem Vandoornem. Belgičan loni vyhrál titul ve formuli E.

Je ovšem vyloučeno, že by v předsezonních testech zaskočil za Strolla právě Vandoorne. Na něj totiž o víkendu čeká závod formule E v Kapském Městě. Zdá se tedy, že jediným kandidátem je Drugovich. Teoreticky se ale může také stát, že Aston Martin bude testovat pouze s Alonsem. Španěl by tak dostal o mnoho více prostoru na přípravu než ostatní piloti, kteří se budou muset dělit o čas strávený za volantem se svým týmovým kolegou. Nasazení Drugoviche by se ale mohlo vyplatit v případě, že by se Stroll nestihl zotavit ani pro první závod sezony a Drugovich by ho musel nahradit i v něm.

Coby náhradník pro Velkou cenu Bahrajnu by ovšem mohl přijít v úvahu i Stoffel Vandoorne. Během víkendu 3.-5. března totiž formule E nezávodí a třicetiletý závodník by tak měl volno.

Vrátí se Stoffel Vandoorne po pěti letech do F1? Foto: McLaren



Pro Vandoorna by něco takového znamenalo návrat do F1 po pěti letech. Dříve v šampionátu působil v období 2016-2018. Všechny závody odjel za McLaren.

Novinkou by pro něj nebyl ani Fernando Alonso jako týmový kolega. Právě se Španělem totiž tvořil v sezonách 2017 a 2018 dvojici. V roce 2016 odjel pouze jeden závod po boku Jensona Buttona. Tehdy v Bahrajnu nahrazoval právě zraněného Alonsa a hned při své premiéře bodoval desátým místem. O dva roky později zde skončil osmý. Na Velkou cenu Bahrajnu tak má Vandoorne dobré vzpomínky. Jde o jediný závod, ve kterém dokázal během své kariéry pilota F1 získat body dvakrát.

Felipe Drugovich by odjel ve F1 svůj první závod. Stal by se prvním Brazilcem ve startovním poli od roku 2020. Tehdy startoval v posledních dvou závodech Pietro Fittipaldi, který zaskakoval za Romaina Grosjeana u týmu Haas. Posledním stálým jezdcem z Brazílie, která dala F1 tři mistry světa v osobách Emersona Fittipaldiho, Nélsona Piqueta a Ayrtona Senny, ovšem zůstává Felipe Massa. Ten ukončil svou kariéru v sezoně 2017.

Felipe Drugovich by mohl zažít neplánovanou premiéru. Foto: Aston Martin



Aston Martin není jediným týmem, ve kterém by si letos mohli Drugovich s Vandoornem zazávodit coby náhradníci. Dvojice totiž bude pro prvních 15 letošních závodů k dispozici také McLarenu. Tým z Wokingu bude mít možnost sáhnout i po Micku Schumacherovi, který jinak bude rezervním jezdcem Mercedesu.

Zdroj: Motorsport, PlanetF1, FORMULE.cz, Aston Martin, úvodní foto: Aston Martin