Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Stroll potrestán za kolizi s Latifim

Stroll potrestán za kolizi s Latifim

Penalizace se ho ale nijak nedotkne

Lance Stroll si z kvalifikace na Velkou cenu Austrálie odnesl penalizaci tří míst. Jedná se o trest za způsobení kolize s Nicholasem Latifim v závěru první části. K ní došlo mezi pátou a šestou zatáčkou poté, co Stroll zkřížil svému krajanovi cestu. Pro oba tento incident znamenal konec kvalifikačního účinkování. Zatímco Latifi po něm skončil ve zdi, Stroll odstavil svůj poškozený monopost o pár zatáček později. Penalizace se ho ale paradoxně nijak nedotkne. Poté, co vyjel kvůli nehodě ve třetím tréninku na trať až v závěru, totiž nestihl zajet žádný čas a skončil poslední.

"Na výjezdu z páté zatáčky Stroll zvolnil a ocitl se uprostřed dráhy. Latifi se naopak rozhodl přidat a předjet Strolla zprava. Stroll se ale zrovna přesouval k pravému okraji dráhy na místě, kde se trať mírně stáčí doprava k šesté zatáčce. Došlo ke kontaktu Strollova pravého předního kola a Latifiho levého zadního kola. Následná poškození oba jezdce z kvalifikace vyřadila. Komisaři rozhodli, že na vině byl především Stroll, protože neměl o situaci dostatečný přehled," stojí v odůvodnění trestu.

Stroll vidí jako hlavní příčinu incidentu špatné načasování svého manévru: "To, co se stalo, byla velice trapná situace. Nicholas mě nejprve nechal jet. Trať se stáčela doprava a byla tak velmi úzká. Také jsem to špatně načasoval. To podle mě zavinilo kolizi," okomentoval situaci.

Lance Stroll zavinil během kvalifikace incident se svým krajanem Nicholasem Latifim. Foto: Aston Martin


Nicholas Latifi souhlasí s rozhodnutím sportovních komisařů: "Viděl jsem video a z mého pohledu je naprosto jasné, kdo za to může. Nechal jsem Lance, aby měl předjel, protože mi bylo řečeno, že je v rychlém kole, které ale musel asi o zatáčku dříve zrušit. Proto pak jel přede mnou pomalu. Potřeboval jsem pokračovat ve svém přípravném kole, znovu nabrat rychlost a pořádně připravit své pneumatiky. Byla tam velká mezera na to, abych ho předjel a když jsem byl vedle něj, tak z nějakého důvodu zatočil," popsal pilot Williamsu svůj pohled.

Stroll není jediným závodníkem, který dostal pro start nedělního závodu penalizaci. Po předchozí Velké ceně Saúdské Arábie byl totiž třímístným trestem potrestán také Alexander Albon. Thajec zavinil v závěrečných kolech závodu v Džiddě kolizi právě s Lancem Strollem. Jelikož skončil v kvalifikaci šestnáctý, spadne na 19. místo a bude tak s Kanaďanem v neděli stát v poslední řadě.

Strollova penalizace je pouze jedna z mnoha nepříjemností, se kterou se musí Aston Martin tento víkend poprat. Když pomineme Strollovu havárii ve třetím tréninku a kvalifikační incident s Latifim, tak se trápí i Sebastian Vettel. Čtyřnásobný mistr světa, který musel první dva letošní závody vynechat kvůli koronaviru, nejprve nedokončil první volný trénink kvůli poruše motoru. Do druhého poté ani nenastoupil, protože se na jeho voze pracovalo. V sobotním třetím tréninku navíc boural stejně jako Stroll. Do kvalifikace sice stihl vyjet, skončil ale pouze 18. Po Albonově pádu se však posune na 17. příčku.

Zdroj: PlanetF1, F1, úvodní foto: Aston Martin