Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

O pět míst přijde v Belgii i Stroll

O pět míst přijde v Belgii i Stroll

Byl potrestán za kolizi s Leclerkem

Krátce po startu Velké ceny Maďarska, který se odehrál na mokré trati, došlo ke dvěma na sobě nezávislým incidentům. Nejprve nedobrzdil do první zatáčky Valtteri Bottas a narazil do Landa Norrise. Pilot McLarenu si to následně namířil do Maxe Verstappena, zatímco Bottas doklouzal do Pérezova vozu. Kontrolu nad svým autem ale ztratil v nájezdu do první zatáčky i Stroll a narazil do Leclerka, který zase kolidoval s vozem Ricciarda a poslal ho do hodin. Bottas, Pérez, Norris, Leclerc a Stroll na následky zmíněných kolizí odstoupili.

Ještě před skončením závodu bylo rozhodnuto, že za první z výše popsaných incidentů nese odpovědnost Bottas a pro start nadcházející Velké ceny Belgie obdržel penalizaci pěti míst. Za druhý incident byl později penalizován Stroll. Kanaďan ztratí na okruhu Spa-Francorchamps stejný počet pozic jako Bottas.

„Hned po startu kolidovali v brzdné zóně do první zatáčky vůz číslo 18 (Stroll – pozn. red.) a vůz se startovním číslem 16 (Leclerc – pozn. red.). Komisaři vzali do úvahy podmínky, které na trati panovaly, nicméně vinu za kolizi nese výhradně vůz s číslem 18,“ stojí v odůvodnění Strollova potrestání.

Stroll se k incidentu vyjádřil krátce po svém odstoupení: „Podmínky byly zkrátka náročné, stalo se toho hodně. Je škoda, že jsem nyní tady (mimo závod – pozn. red.). Ale bohužel. Bylo to vážně komplikované, hodně to klouzalo. Snažil jsem se vyhnout vozům před sebou, ale byla z toho zkrátka takováto katastrofa. Je to hodně frustrující,“ uvedl Kanaďan.

Velká cena Maďarska neměla v případě Lanceho Strolla dlouhého trvání. Foto: Aston Martin

 

Jak Bottas, tak Stroll obdrželi kromě penalizace pěti míst také dva trestné body. Zatímco Bottas jich má nyní na kontě čtyři, Stroll šest. Aby byl pilotovi zakázán start v jednom závodě, musí nasbírat dvanáct bodů.

Zdroj: PlanetF1, Sky, úvodní foto: Aston Martin