Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Co se děje se Strollem?

Co se děje se Strollem?

Výsledky nejsou, frustrace ano.

Lance Stroll je zralý na ručník. Nejspíše to ještě nebude tak horké, jako tvrdí nejdivočejší drby v padoku, že jeho otec Lawrence prodává tým a místo Strolla bude nakonec za příští tovární tým Hondy závodit Júki Cunoda. Včera v kvalifikaci na VC Kataru jeho týmový kolega, Fernando Alonso, obsadil čtvrté místo. To jsme však už Strolla neviděli, jelikož opět vypadl v první části kvalifikace. Následně vyhodil volant z kokpitu. Když se ho jeho trenér, Henry Howe, snažil nasměrovat na váhu, byl nehezky odstrčen. Korunu tomu nasadilo sedmislovné interview pro televizní diváky, přičemž jedno z těchto sedmi slov bylo neslušné.

Kvůli tomu, jak je v centru pozornosti Sergio Pérez zaostávající za Maxem Verstappenem, se letos věnuje málo pozornosti Strollovi zaostávajícímu za Alonsem. Na začátku sezony mohl mluvit i o smůle, když Alonso sklízel pódiová umístění, teď si ale evidentně nerozumí s vozem. Počtvrté v řadě vypadl v kvalifikaci ve Q1 a dnes vypadl i v první části rozstřelu.

Těžká sezona, hlavně posledních pár velkých cen,“ řekl Stroll ještě před víkendem v Kataru. „Je za tím mnoho věcí. Nespolehlivost techniky, nešťastné okolnosti. Ale ano, problém bývá i s rychlostí. Něco z toho je na mé straně, určitě bych měl být rychlejší. Ale je za tím i smůla. V Arábii jsem byl na čtvrtém místě, když mi selhal motor. V Rakousku jsem měl dobrý víkend, ale výsledek mi pokazil virtuální safetycar. V Kanadě jsem v kvalifikaci omylem dostal použitou sadu přechodných pneumatik místo nové. Ale i já mám co zlepšovat.

Zdá se, že Stroll si, na rozdíl od Alonsa, nedokáže poradit s vozem, který má silný, stabilní předek, ale už ne zadek. A přesně k takovému vozu vývoj Aston Martinu letos směřoval. Zde se opět nabízí srovnání s Pérezem, který Verstappenovi dokázal konkurovat v neutrálních a hlavně v nedotáčivých vozech, ale jakmile Verstappen může krotit přetáčivý vůz, je Pérez pomalejší nebo kopí chyby. Pro Red Bull není otázkou, komu má vůz v první řadě vyhovovat. Aston Martin vlastněný Strollem má při vývoji nového vozu dilema.

Frustrace v Kataru vybublala na povrch. Foto: Aston Martin

Zdroj: Motorsport, úvodní foto: Aston Martin