Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Alpine dalo Gaslymu zabrat

Alpine dalo Gaslymu zabrat

Týmovým úsilím ho téměř porazilo.

Týmy AlphaTauri a Alpine nastupovaly do Velké ceny São Paula se shodným počtem bodů, tedy v nejtěsnějším možném souboji o páté místo Poháru konstruktérů. Pátek a sobota ukázaly, že Júki Cunoda na okruhu Interlagos rychlostně nestačí, zatímco Gaslyho alphatauri je naopak rychlejší než vozy francouzské automobilky. Jezdci Alpine však před startem věřili, že v delších stintech mohou hrát s Gaslym vyrovnanou partii. Mimo pozornost kamer pak svedli s rychlejším soupeřem velkou taktickou bitvu. Podrobnosti o ní se dozvídáme až z rozhovorů po závodě.

Zatímco Gasly hasil svou žízeň bojovat proti vozům Ferrari a McLarenu, Alpine se soustředilo na maximalizování jednozastávkové strategie. Štěstěna mu pomohla, když ve 30. kole dostal šanci přezout své jezdce během fáze virtuálního safety caru. Chtěl přezout oba najednou, ale Fernando Alonso nenásledoval Estebana Ocona do boxové uličky a raději přezul pod zelenou vlajkou ve 34. z 71 kol, čímž ve srovnání s týmovým kolegou ztratil pár pozic.

Cílem je udržet Gaslyho v našem pit-stop okně. Pokud by zastavil teď, vrátil by se za nás. Jeho pneumatiky jsou o pět kol starší než tvé,“ dostal Ocon během závodu zprávu, která odhaluje strategii Alpine.

Alonso to měl těžší, zastávkou v boxech ztratil více a nyní byli mezi ním a Oconem Sebastian Vettel a Cunoda. Zkušený Španěl si rychle poradil s oběma.

To nebylo od jezdce AlphaTauri zrovna nejchytřejší. Alpine je jejich soupeřem v šampionátu,“ okomentoval Vettel svému inženýrovi rychlý Alonsův progres.

Následně vzal Ocon Alonsa do svého aerodynamického vaku, čímž mu zřejmě šetřil palivo. V téhle formaci se pak oba vrátili do Gaslyho pit-stop okna.

Chci abyste si s Fernandem vyměnili pozice. Prosím, vyměň si místa s Fernandem,“ slyšel ve své vysílačce Ocon po druhé Gaslyho zastávce a uposlechl.

Gasly dvojitou překážku překonal, ale jeho tým si z Brazílie odvezl pouze remízu. Foto: AlphaTauri

Alpine výměnou sledovalo vytvoření dvojbloku, přes který se Gasly navzdory novým pneumatikám nedostane. Alonso byl vpředu a snažil se ve správných chvílích poskytovat kolegovi DRS. Ocon měl za úkol odrážet Gaslyho útoky. Jezdec AlphaTauri za Alpine zcela ztratil kontakt s čelem druhé ligy, ale v 60. kole se mu podařilo v první zatáčce nacpat před Ocona. Potom už trvalo pouze chvíli, než si poradil také s Alonsem a za zbývajících 10 kol si ještě vytvořil 16 vteřinový náskok, což ukazuje, o kolik byl ve skutečnosti rychlejší.

V této týmové hře je také odpověď na otázku, proč Alonso v posledním kole drasticky zpomalil a nechal Ocona předjet. Vrátil mu půjčené místo vpředu. Navzdory neúspěšné koncovce získali Alonso a Ocon dva a čtyři body za deváté a osmé místo a Gasly získal šest bodů za sedmé místo. Bodový stav tedy zůstává vyrovnaný. V tabulce drží lepší pozici Alpine, jelikož jeho jezdec tento rok vyhrál VC Maďarska a nejlepším výsledkem AlphaTauri je třetí místo z Ázerbájdžánu.

Zdroj: RaceFans, úvodní foto: Alpine