Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Verstappen a Čou si vybrali čísla

Verstappen a Čou si vybrali čísla

Zmizely Honda a Racing Point.

Dva jezdci si před novou sezonou vybrali nová startovní čísla. Jedním z nich je přirozeně nováček Kuan-jü Čou. Nový závodník Alfy Romeo si vybral číslo 24, které od roku 2014, kdy si jezdci začali sami vybírat startovní čísla, ještě nebylo použito. Nejspíš byste neuhádli, proč je to právě tohle číslo. Nejedná se ani o jeho oblíbené, ani nebral ohled na čínské pověry. Při výběru svého čísla se nechal inspirovat hvězdným basketbalistou. Číslo 24 nosil na svém dresu v Lakers Kobe Bryant. Čou byl v mládí velkým fanouškem Lakers, i proto se na jeho závodní přilby často dostala fialová barva.

Dalším pilotem s novým číslem není Alexander Albon. Poté, co jezdec přestane nastupovat do velkých cen, zůstává jeho číslo ještě dlouhou dobu “rezervováno“. Albonův williams tedy rozeznáte podle čísla 23, které používal v Toro Rosso i Red Bullu.

Číslo 33 jde stranou, Verstappen je jednička. Foto: Red Bull

Startovní listina F1 sezony 2022 potvrdila, že číslo mění Max Verstappen, nový mistr světa. Pouze úřadující šampion si může “půjčit“ číslo 1, které jinak není k mání. Lewis Hamilton této možnosti nikdy nevyužil, raději zpopularizoval své číslo 44 a Nico Rosberg si nikdy nevybral, protože jako úřadující šampion nezávodil a jiného mistra světa jsme od roku 2014 nepoznali. Značka MV33 je sice docela silná, jenže Verstappenovo oblíbené číslo je 3 a číslo 33 si vybral jen kvůli tomu, že trojku si ještě před jeho příchodem do F1 vzal Daniel Ricciardo. O to jednodušší pro něj bylo rozhodnutí dát si na přilbu a vůz číslo poukazující na jeho mistrovský titul.

Startovní listina ukázala také změny ve jménech týmů. K nejdrobnější změně došlo u týmu Alfa Romeo vlastněného společností Sauber. Loni bylo jméno týmu Alfa Romeo Racing Orlen a jméno šasi Alfa Romeo Racing, letos už to bude Alfa Romeo F1 Team Orlen a šasi Alfa Romeo. Ze jména Scuderie AlphaTauri vypadla Honda, která už nedala jméno ani letošnímu motoru. AlphaTauri i Red Bull mají oficiálně motor Red Bull Powertrains. Ze jména Scuderie Ferrari vypadlo Mission Winnow, které stejně nemohlo být dost dobře viditelné, jelikož se na něj v mnoha zemích vztahuje zákaz propagace tabákových výrobků. Mateřskou společností týmu Aston Martin již není Racing Point UK, ale AMR GP.

Loni před sezonou ještě na poslední chvíli přibyl Uralkali do jména Haasu a Cognizant do jména Aston Martinu, takže i letos ještě může dojít ke změnám. Bez titulárního sponzora jsou aktuálně týmy Ferrari, McLaren, Alpine, Red Bull, AlphaTauri a Williams, mateřské společnosti prvních pěti jmenovaných ale prodávají automobily, energetické nápoje, respektive oblečení, takže na svém jménu není přímo ziskový pouze Williams.

Zdroj: FIA, MotorsportWeek, úvodní foto: Virtuosi