Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Na rozpočtový strop už naráží i AlphaTauri

Na rozpočtový strop už naráží i AlphaTauri

McLaren blokuje zvýšení, Ferrari se učí šetřit.

Na dodržení rozpočtového stopu si letos bude muset dávat pozor i menší tým AlphaTauri. Jednak bude strop o pět milionů amerických dolarů nižší než byl loni, jednak se očekává závod ve vývoji nových vozů a jednak menší z týmů patřících společnosti Red Bull nebude moci používat starší díly většího sesterského týmu a produkce aktuálních nebude levná.

"Očekávám, že pro nás bude rok 2022 z pohledu rozpočtového stropu nejtěžší," řekl šéf týmu, Franz Tost. „Loni jsme byli hluboko pod stropem, pro nás to nebyl žádný problém. Ale letos je strop 140 milionů dolarů a jelikož budeme od Red Bull Technology nakupovat nové věci, dostaneme se až ke stropu. Takže je to něco, na co si budeme muset dávat pozor, aby nás v závěru roku něco nepříjemně nepřekvapilo.

Velké týmy jako Ferrari nebudou moci své nové vozy vyvíjet tak rychle, jak by chtěly.

Nové díly budeme vyrábět méně často. Ne ve srovnání s rokem 2021, kdy jsme byli blízko k nule, ale ve srovnání s lety 2019, 2018 jich bude méně,“ řekl Laurent Mekies, závodní ředitel Ferrari. „Velké týmy v minulosti dokázaly přinést nové věci na každý, nebo alespoň každý druhý závod. S novými omezeními si to ale těžko můžeme dovolit.

Šéf McLarenu prozradil, že nejbohatší týmy se v poslední době pokoušejí strop zvednout, ale on jim to nedovolí.

"Některé týmy našly příležitost požádat o zvýšení stropu," řekl Zak Brown k tématu zvyšování stropu z důvodu zvýšení nákladů o případné havárie v sobotních sprinterských závodech, kterých by příští rok mohlo být až šest.

My jsme ale zásadně proti, bez ohledu na okolnosti. Každý si s tím musí poradit. Když se podíváme na realitu, loni nebyly (ve sprinterských závodech) téměř žádné havárie. My jsme celou dobu říkali, že ani v prvním kole sobotního závodu nebude ke moc často docházet ke kolizím a haváriím. A měli jsme pravdu. Přesto teď některé týmy přišly s tím, že rozpočtový strop je třeba zvednout, a to o skutečně šílenou částku.

Když jsou AlphaTauri a McLaren na úrovni rozpočtového stropu, Ferrari musí brutálně šetřit. Foto: AlphaTauri

Zdroj: Motorsport, RaceFans, úvodní foto: AlphaTauri