Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Tost by prostě zrušil dečky

Tost by prostě zrušil dečky

Proč musí F1 všechno dělat komplikovaně?

Formule 1 je mezi sporty mistryní světa v komplikovaných řešeních. Po vydání technické vyhlášky zaměřené na potlačení manipulování tlaku v pneumatikách prostřednictvím manipulování teplot částí kola v zahřívacích dečkách před měřením, na to upozornil šéf týmu AlphaTauri.

"Už před třemi, čtyřmi lety jsem tlačil na to, abychom na dečky prostě zapomněli," řekl Franz Tost. "Asi před čtyřmi týdny jsem schválil nákup deček pro budoucí sezonu, přibližně 375,000 eur. A sám sebe jsem se ptal, na co jsou vlastně dobré.

V první řadě za zahřívací dečky utrácíme nehorázné peníze. Kromě toho je to už strašně komplikovaná disciplína, celá věda. Nemůžeme prostě jen ohřát pneumatiky. Zahříváme ráfky kol, zahříváme kostru a zahříváme povrch pneumatiky, každou věc určitým způsobem. U každého týmu se tomu věnuje dohromady asi pět inženýrů, aby se zvládl celý proces zahřívání."

Jednoduchým řešením by byl zákaz používání zahřívacích deček.

"Mohlo to být tak prosté! Prostě žádné dečky. FIA by pak ani nemusela (pro příští sezonu) shánět (spolehlivý) senzor na kontrolování teploty v pneumatikách (během závodu). Prostě pokud se nepoužívají dečky, Federaci stačí dohlížet pouze na tlak. Proč musíme dělat věci komplikovaně? Pirelli by nám prostě mělo dodávat pneumatiky, které fungují za normálních podmínek. Kdysi F1 nepoužívala zahřívací dečky. Už je to dlouho, ale evidentně to jde. A jiné série je také nepoužívají. Přitom pro příští rok se beztak vyvíjejí zcela nové pneumatiky."

Prostá řešení jsou ta nejlepší. Foto: AlphaTauri

Zdroj: MotorsportWeek, úvodní foto: AlphaTauri