Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Čtyřicet milionů se nevejde pod strop

Čtyřicet milionů se nevejde pod strop

Jaký bude skutečný rozpočet týmu F1

Šéf AlphaTauri Franz Tost v rozhovoru pro televizi Sky prozradil, kolik bude ve skutečnosti činit rozpočet jeho týmu v příštím roce. Jak známo, po zavedení stropu ve výši 145 milionů dolarů zůstala řada položek mimo něj. K nim patří kupříkladu kupříkladu platy jezdců nebo tří nejlépe honorovaných členů managementu.

Celkem to dělá přibližně čtyřicet milionů. Takže dohromady se dostaneme k částce 185 milionů. To jsou, zvláště v dnešních těžkých časech, veliké peníze,“ konstatoval. 

Ani Tostův plat nebude spadat pod rozpočtový strop. Foto: AlphaTauri

AlphaTauri je přitom na poměry F1 prcek. Letos ji, podle odhadů, vyjde sezona na 150 milionů. Její větší bratr Red Bull Racing investuje asi třikrát tolik. Z toho lze odvodit, o jak velkou sumu se nad limit dostane on.

Zavedení rozpočtového stropu ovšem Tost uvítal: „Je to dobrý signál, který šampionát vyslal. Osobně nejsem vůbec proti tomu, aby se hranice posunula ještě níže. Potřebovali jsme ale dosáhnout kompromisu. Nesmíme zapomínat, že tři špičkové stáje v posledních letech vložily obrovské prostředky do budování své infrastruktury. Nyní o takto získané výhody pochopitelně nechtějí přijít.“

Zdroj: FORMULE.cz