Novinky

  • 25.07.2024 Neutral Ivana Ulmanová po 18 letech končí ve vedení Automotodromu Brno

  • 25.07.2024 Good Esteban Ocon bude v příští sezoně působit v týmu MoneyGram Haas F1

  • 25.07.2024 Bad Verstappen kvůli motoru přijde o 10 míst na startu VC Belgie

Facebook Instagram

Čtyřicet milionů se nevejde pod strop

Čtyřicet milionů se nevejde pod strop

Jaký bude skutečný rozpočet týmu F1

Šéf AlphaTauri Franz Tost v rozhovoru pro televizi Sky prozradil, kolik bude ve skutečnosti činit rozpočet jeho týmu v příštím roce. Jak známo, po zavedení stropu ve výši 145 milionů dolarů zůstala řada položek mimo něj. K nim patří kupříkladu kupříkladu platy jezdců nebo tří nejlépe honorovaných členů managementu.

Celkem to dělá přibližně čtyřicet milionů. Takže dohromady se dostaneme k částce 185 milionů. To jsou, zvláště v dnešních těžkých časech, veliké peníze,“ konstatoval. 

Ani Tostův plat nebude spadat pod rozpočtový strop. Foto: AlphaTauri

AlphaTauri je přitom na poměry F1 prcek. Letos ji, podle odhadů, vyjde sezona na 150 milionů. Její větší bratr Red Bull Racing investuje asi třikrát tolik. Z toho lze odvodit, o jak velkou sumu se nad limit dostane on.

Zavedení rozpočtového stropu ovšem Tost uvítal: „Je to dobrý signál, který šampionát vyslal. Osobně nejsem vůbec proti tomu, aby se hranice posunula ještě níže. Potřebovali jsme ale dosáhnout kompromisu. Nesmíme zapomínat, že tři špičkové stáje v posledních letech vložily obrovské prostředky do budování své infrastruktury. Nyní o takto získané výhody pochopitelně nechtějí přijít.“

Zdroj: FORMULE.cz