Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

AlphaTauri možná změní jméno

AlphaTauri možná změní jméno

Tost přemýšlí nad odchodem.

Tým AlphaTauri získal ve třetím závodě sezony svůj první letošní bod. Júki Cunoda byl desátým z dvanácti jezdců v cíli. Přesněji byl v cíli jedenáctý, ale Carlos Sainz dostal penalizaci. Kromě Španěla už byl za Japoncem pouze Fin Valtteri Bottas, jenž do závodu startoval z boxové uličky. AlphaTauri se díky tomu dostalo na deváté místo Poháru konstruktérů, přestože mají s desátým Williamsem shodně po jednom bodě.

To pouze napomáhá klepům, které se šíří od začátku roku. Už loni byl menší z týmů patřících Red Bullu na neuspokojivém devátém místě a výrobce energetických nápojů má po úmrtí Dietricha Mateschitze nový management, který přehodnocuje vedlejší aktivity společnosti. Říkalo se, že AlphaTauri může být na prodej, čímž by se ale ztratilo pojítko mezi rozsáhlým programem pro mladé jezdce v nižších seriálech a špičkovým týmem Red Bull. Něco se ale asi bude muset změnit a čtvrtý rok stáje se jménem AlphaTauri může být také posledním.

Je to jedna z věcí, nad kterými uvažujeme,“ řekl v rozhovoru pro RacingNews365 Helmut Marko, šéf motorsportu Red Bullu. „Dává to smysl. Značka AlphaTauri má nové hranice, prodává se pouze v některých z těch zemí, které mají vlastní závod F1. Ve skutečnosti pouze ve třech nebo čtyřech. Přitom zadání je prosté. Do pokladny musí přitéct více peněz a výsledky se musí zlepšit.

Používat jeden z deseti velmi hodnotných týmů F1 k prezentování malé módní značky možná není nejlepší nápad. Foto: AlphaTauri

Zájemců o to, mít své jméno ve F1, je ve světě bezpočet, takže Red Bull může jméno prostě nabídnout k prodeji titulárnímu sponzorovi, přitom si nad ním ponechat kontrolu. Zde by se i nabízelo spojení s Alfa Romeo, italské automobilce letos vyprší přesně taková dohoda s týmem Sauber. Navíc, AlphaTauri je tým se sídlem v Itálii. Problémem by ale mohl být motor, Alfa Romeo je skrze majitele propojena s Ferrari.

Možná i nad tímto uvažuje Lars Stegelmann, který do týmu přišel jako nový obchodní ředitel. Marketingový expert má za sebou působení v DTM a Formuli E a než se zaměřil na motorsport, podílel se na komerčním úspěchu MS ve fotbale 2010. Uvidíme, co se mu podaří vymyslet. Dlouholetý šéf týmu, Franz Tost, mezitím přiznal, že už začíná pomýšlet na důchod.

"Nemám stanovené datum, ale s jistotou vím, že když mi bude 70, tak už nebudu sedět na boxové zídce," řekl 67letý Rakušan, jenž je šéfem týmu z Faenzy od roku 2006 a za tento čas byli nejlepším umístěním tohoto týmu v Poháru konstruktérů šestá místa v letech 2008 a 2019, tehdy ještě pod jménem Toro Rosso. „Než mi bude 70, vrátím se do Rakouska a konečně budu lyžovat. Už tři roky jsem vynechal, protože jsem neměl čas. Nejlépe se lyžuje v únoru a březnu, to zrovna začíná sezona."

Zdroj: RacingNews365, Formule 1, úvodní foto: AlphaTauri