Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Slunná Florida hostí úvod sezony IndyCar

Slunná Florida hostí úvod sezony IndyCar

Firestone Grand Prix of St. Pete - před závodem

První závod letošní sezony IndyCar hostí tento víkend floridský St. Petersburg. Trať měří necelé tři kilometry. Závody hostila poprvé v roce 2003, tehdy šlo ještě o šampionát CART, IndyCar zde závodí pravidelně od roku 2005. Tradice automobilových závodů je ale ve městě ležícím mezi pobřežím Mexického zálivu a zálivu Tampa Bay mnohem bohatší.

Poprvé hostilo velký motoristický podnik v roce 1985, šlo o závody série Trans-Am, které zde zůstaly až do roku 1990. Trať vedla částečně stejnými ulicemi, které teď hostí i IndyCar, nezasahovala ale na letiště Alberta Whitteda. Kdo z podniků nebyl nadšený, byli někteří místní obyvatelé a podnikatele, kteří špatně snášeli hluk a omezení plynoucí z toho, že se některé ulice v centru města proměnily na závodní okruh.

Podnik byl tak zrušen, v polovině 90. let se jej na dvě sezony podařilo obnovit, ale na nové trati blízko baseballového stadionu Tropicana Field. Tam sice nevadil hluk, trať ale zrovna moc motoristické fanoušky nenadchla a tak závod rychle skončil.

CART v roce 2003 přivezl do města vrcholný americký formulový šampionát. Trať částečně kopírovala tu z 80. let, tentokrát ale zasahovala až na letiště, které poskytlo zázemí pro padok a startovací dráhu, na níž vznikla široká a dlouhá cílová rovinka. Ačkoliv byl závod úspěšný, CART měl velké problémy, na konci roku zbankrotoval a ačkoliv pokračoval pod značkou Champ Cars, na floridský městský okruh se už nevrátil.

V St. Pete není nouze o karamboly v první zatáčce. Foto: Penske Entertainment

A tak jej v roce 2005 nahradila IndyCar. Byl to její první závod mimo ovál. Nechyběl  u toho ani český závodník Tomáš Enge, který ovšem závod nedokončil. Prvním vítězem se stal Dan Wheldon. Nejúspěšnějším jezdcem na floridské dráze je však Hélio Castronevs. Ten vyhrál v letech 2006, 2007 a 2012. Letos se po několikaleté pauze vrací, když našel místo u stáje Meyer Shank Racing.

Na rozdíl od jiných městských okruhů nedokázal sérii závodů IndyCar na této floridské dráze přerušit ani covid, byť si vyžádal přesuny závodu v kalendáři. V roce 2020 už byli jezdci na Floridě a chystali se v březnu na start sezony, pak ale udeřila pandemie. Závod byl zrušen, nicméně se jej podařilo obnovit a na Floridě na konci října skončila sezona.

Vloni zde tradičně měl ročník začít, ale v souvislosti s šířením nové koronavirové mutace promotér požádal o odklad. Místo března se závod posunul na duben a byl druhý v kalendáři loňské sezony. Díky tomu mohl promotér alespoň z části naplnit tribuny. Zatímco v roce 2019 navštívilo během závodního víkendu okruh 140 tisíc lidí, na samotný závod mohlo vloni jen 20 tisíc fanoušků. Zapovězen byl ale například vstup do padoku.

Letošní závod má ale podle starosty Kena Welche připomínat ten poslední před pandemií. Počet diváků není omezen a město očekává rekordní návštěvu. Padok je znovu otevřen, fanoušci se mohou setkávat s jezdci. Na oficiálních stránkách závodu nenajdete žádný přehled pandemických opatření, která je nutné dodržovat. Zajímavou novinkou představuje přesun závodu na únor. Minulý víkend se totiž v nedaleké Daytoně jel tradiční závod NASCAR na 500 mil, čehož se místní snaží využít marketingově.        

Do sezony vstupuje jako obhájce titulu Álex Palou. Závod ale vloni v St. Petersburgu po dominantním výkonu vyhrál Colton Herta. Do souboje o vítězství budou chtít jistě promluvit i další piloti, třeba dvojnásobní vítězové Newgarden a Power. Prokletí na floridské trati by pak rád prolomil Scott Dixon. St. Petersburg je jednou z mála tratí, kde se mu nikdy nepodařilo zvítězit!

St. Petersburg – městský okruh

Délka trati: 1,8 míle (2,897 km), 14 zatáček
Délka závodu: 100 kol, 180 mil
První závod: 2005
Rekord okruhu: Jordan King (Ed Carpenter Racing) – 1:00.0476 v roce 2018
Loňský vítěz: Colton Herta (Andretti Autosport)
Loňské pole position: Colton Herta (Andretti Autosport) – 1:00.3210

Časový harmonogram (SEČ):

Pátek 25. 2.
21:40 – 22:25 – 1. trénink

Sobota 26. 2.
15:00 – 15:45 – 2. trénink
18:30 – 19:45 – Kvalifikace

Neděle 27. 2.

14:45 – 15:30 – Warm up
18:25 – start závodu Firestone Grand Prix of St. Pete

 

Zdroj: Původní článek redakce, úvodní foto: Penske Entertainment