Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Ganassiho tým kvůli smlouvě s McLarenem žaluje Paloua

Ganassiho tým kvůli smlouvě s McLarenem žaluje Paloua

Stáj žene k soudu pilota, který za ni bojuje o titul.

Do stále bezprecedentnějších rozměrů se dostává spor stáje Chip Ganassi Racing, španělského pilota Álexe Paloua a McLarenu. Tým na pilota, který pro něj vloni získal titul a má stále šanci jej obhájit, podal v úterý žalobu u soudu pro okres Marion v Indianě. Detaily žaloby jsou neveřejné, některé informace se ale na veřejnost dostaly.

Žaloba se týká toho, že před loňskou sezonou Palou s týmem podepsal smlouvu na dva roky s jednoroční opcí. Před závodem v Torontu se tým Chipa Ganassiho rozhodl opci využít s Palou by tak měl za stáj závodit i v roce 2023. Jenže chvíli na to, co tým prodloužení smlouvy oznámil, se proti tomu jezdec ohradil na twitteru a za dalších pár hodin vydal McLaren zprávu, že Paloua podepsal, za tým bude příští rok závodit, byť britská stáj nespecifikovala, ve které sérii. Mimochodem, zřejmě s Palouem McLaren tak začal vyjednávat ještě před tím, než legálně směl.

„Álex Palou má s týmem Chip Ganassi Racing smlouvu do konce roku 2023. Je cenným členem našeho týmu a budeme ho podporovat v boji o vítězství, místa na stupních vítězů a titul šampiona IndyCar. V důsledku toho, že se s ním konkurenční závodní tým nevhodně pokusil uzavřít smlouvu bez ohledu na jasné podmínky naší smlouvy, činíme podle smlouvy právní kroky,“ stojí ve vyjádření, které ve středu poskytl médiím mluvčí týmu.

Z veřejné databáze vyplývá, že tým žaluje osobně Paloua a pak také španělskou společnost ALPA Racing (je běžnou praxí, že piloti v amerických sériích vlastní jakousi formu společnosti s ručením omezeným a větší část platu dostávají formou plateb od týmu této společnosti, je to z daňových důvodů). Žalovaní o to byli v úterý zpraveni obsílkou.

Stáj také žádá, aby soud věc projednal ve zrychleném řízení a to do konce srpna. Uvádí, že odhaduje, že k tomu budou stačit dvě jednací hodiny. Soud by podle představy týmu měl nařídit žalovaným, aby se k žalobě vyjádřili do 14 dnů od obdržení obsílky.

McLaren ve věci vystupuje coby svědek, od kterého Ganassiho stáj očekává, že jej soud vyzve, aby předložil všechny relevantní dokumenty. Palou, jeho společnost, ani McLaren se k žalobě nevyjádřili.

Sezona IndyCar pokračuje v těchto týdnech v bláznivém tempu. Od chvíle, kdy se týmy o Španěla začaly hádat veřejně, stihli závodníci absolvovat tři závody. Palou v nich byl dvakrát šestý a jednou třináctý a spadl ze třetí příčky v průběžném pořadí šampionátu na šestou, ale pořád má reálnou šanci získat titul.

Tedy pokud jej tým ve světle posledních událostí stále nechá závodit a Palou bude stát o to, aby sezonu dokončil. Ročník pokračuje už tento víkend v Indianapolisu, hned ten další víkend se má jet v Nashvillu a pak zbývají ještě tři závody.

Stáj má ale připravenou i náhradu, v Indianapolisu by měl být schopen případně zaskočit Ryan Hunter-Reay.

Palou si může kariéru pořádně zabrzdit. V Iowě švédský závodník Felix Rosenqvist prozradil, že si myslí, že Palou příští rok nebude závodit vůbec nikde. Mimochodem Rosenqvist je jezdec, kterého Palou nahradil u Ganassiho a má nahradit u McLarenu. Byť stáj Švédovi prodloužila kontrakt s tím, že ale neupřesnila, ve které sérii bude Rosenqvist závodit.

Zdroj: Původní článek redakce, úvodní foto: Penske Entertainment