Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Palou zůstává u Ganassiho, Rosenqvist u McLarenu

Palou zůstává u Ganassiho, Rosenqvist u McLarenu

Přestupová sága je u konce.

Álex Palou bude i v příští sezoně řídit vůz týmu Chip Ganassi Racing. Stáj to sice oznámila před několika měsíci, jezdec to ale okamžitě dementoval na twitteru a následně jej coby novou posilu oznámil McLaren. Případ pak začal rozplétat soud. Ganassi měl totiž na Palouovy služby ještě roční opci a tu se i přes nezájem jezdce rozhodl využít.

Už ale závěr sezony naznačil, že by mezi loňským šampionem IndyCar a jedním z nejúspěšnějších týmů mohlo přijít usmíření. Když dostal po svém vítězství přímou otázku, jestli ho fanoušci i příští rok uvidí ve voze číslo 10, vyhýbavě odpovídal s tím, že je to možné a snad se vše podaří brzy dotáhnout do konce.

Ve středu na twitteru pak oznámil, že u Ganassiho zůstává. „Jsem nadšený, že jsme se Chip Ganassi Racing a já dohodli a že budu zpět ve voze číslo 10 i v příští sezoně. Těším se na VELKÝ (rok) 2023,“ tweetoval španělský závodník.

Palou přišel o jeden z důvodů, proč k McLarenu přejít. Kromě toho, že roli hrály samozřejmě i peníze, tak Palou měl mít i příslib, že bude blíž k Formuli 1. Jenže McLaren podobným způsobem přetáhl od týmu Alpine Oscara Piastriho, což Palouovi dveře přivřelo. Britská stáj nicméně naplní svoji část dohody, že bude moci Palou testovat loňský vůz McLarenu, a to již ve středu. Od Ganassiho k tomu má svolení.

„Alex Palou zůstane ve voze číslo 10 týmu Chip Ganassi Racing pro sezonu 2023. Dohoda mu dává možnost testovat vozy jiných závodních sérií, pokud to nebude v přímém konfliktu s jeho závazky v IndyCar,“ uvádí tým.

Palou tím vyřešil i situaci okolo Felixe Rosenqvista. Ten měl s McLarenem také smlouvu, ale rámcovou bez toho, aby přesně uváděla, kde bude závodit. Pokud by přišel Palou, tak by jej McLaren chtěl přesunout do Formule E, ale to se Švédovi nelíbilo a dohodl se v průběhu léta s týmem na rozvázání kontraktu.

Když ale Palou nepřichází, tak se obě strany dohodly na další spolupráci. Ostatně naznačil to už Zak Brown během posledního závodního víkendu, kam dorazil osobně. McLaren je podle Browna se švédským závodníkem spokojený. Ostatně v pořadí šampionátu skončil hned za O´Wardem, byť s výrazným odstupem 87 bodů, a také před Alexanderem Rossim, který McLaren doplní od příští sezony.

„Není lepší cesty, jak zahájit posezonní období, než takovou zprávou. Miluju tenhle tým a jsem šťastný, že budu s těmito skvělými lidmi dál pracovat,“ dodal Rosenqvist.

Zdroj: Chip Ganassi Racing, McLaren, úvodní foto: Penske Entertainment