Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Kauza Palou: Obhájce titulu přestupuje k McLarenu

Kauza Palou: Obhájce titulu přestupuje k McLarenu

Pár hodin poté, co Ganassi oznámil, že prodlužuje smlouvu!

Přípravy na závod IndyCar Series v Torontu pořádně rozbouřila kauza okolo obhájce titulu Álexe Paloua. Tým Chipa Ganassiho nejprve v úterý oznámil, že využívá opci na služby španělského pilota a že v u něj bude závodit i v příští sezoně.

Jenže následně na twitteru Palou vyvrátil, že by měl o další spolupráci zájem, ohradil se proti tomu, že Ganassiho stáj v prohlášení použila „jeho“ citaci a následně to, že za něj bude závodit, oznámil McLaren. Stejně jako v případě prodloužení smlouvy Felixi Rosenqvistovi, ale britsko-americká stáj nespecifikovala, ve které sérii to bude.

Ganassi: Palouovi výsledky mluví za vše, bude za nás závodit

Bizarní příběh odstartovalo prohlášení týmu Chipa Ganassiho. Pro něj Palou závodí druhou sezonu, hned v té první získal titul a nyní je na čtvrtém místě v pořadí šampionátu. Smlouvu měl na dva roky s jednoroční opcí.

„Alexovy výsledky na dráze mluví za vše. Je to osvědčený šampion a jeden z nejlepších pilotů na světě. Těšíme se na další spolupráci,“ říká v prohlášení týmu Chip Ganassi.

K prodloužení spolupráce se v tiskovém prohlášení vyjadřuje i sám Palou! „Je skvělé vědět, že budu příští sezonu u Chip Ganassi Racing. Tým mě přivítal s otevřenou náručí hned první den. Jsem nadšený, že budu dál spolupracovat s Chipem, s Mikem Hullem a s lidmi okolo vozu číslo 10 a s ostatními v celém týmu. Cíle zůstávají stejné a budeme neúnavně pracovat, abychom jich dosáhli,“ citovala stál Paloua.

Palou na twitteru: Nic jsem nepodepsal a nic jsem neřekl!

Na to ale záhy reagoval Palou na twitteru: „Zrovna jsem se z médií dozvěděl, že bez mého svolení Chip Ganassi Racing zveřejnil tiskovou zprávu oznamující, že budu v roce 2023 závodit za CGR. Ještě více překvapivé pro mě bylo, že zpráva CGR obsahovala „citaci“, která ale není moje. Neschválil jsem ani tiskovou zprávu, ani nejsem autorem oněch citovaných slov a ani jsem je neautorizoval,“ napsal.

A pak oznámil, že s týmem končí. „Nedávno jsem inormoval CGR, že z osobních důvodů nemám zájem pokračovat po roce 2022 s týmem. Navzdory nešťastným okolnostem tohoto večera mám vůči CGR velký respekt a těším se, že budeme v závěru sezony silní,“ dodal.

McLaren: Chceme ty největší talenty

A aby toho nebylo málo, McLaren záhy oznámil, že podepsal se Španělem smlouvu a za tým bude v roce 2023 závodit. Nespecifikoval ale, ve které sérii to bude. Nicméně součástí jeho povinností bude také testování loňského monopostu Formule 1 a to společně s Mexičanem O´Wardem a Američanem Hertou, dalšími piloty IndyCar.

„Jsem obrovsky nadšený, že budu na soupisce takového ikonického týmu, jakým je McLaren. Těším se, že budu moci ukázat, co dokáže za volantem vozu Formule 1, a těším se, jaké dveře mi to otevře. Chci poděkovat všem v Chip Ganassi Racing za vše, co pro mě udělali,“ cituje tiskové prohlášení McLarenu Paloua.

„Vždycky jsme říkali, že chceme u McLarenu ty největší talenty a jsme nadšení, že můžeme přidat na tento seznam Alexe. Těšíme se, že ho uvidíme za volantem vozu Formule 1 v rámci našeho programu Testování předchozího vozu,“ uvedl šéf McLarenu Zak Brown.

Ganassi se ho chtěl zbavit hned, ale v Torontu pojede

Objevily se zprávy, že by Ganassi mohl Paloua vyhodit okamžitě. Web Racer.com ale ve čtvrtek potvrdil, že Španěl minimálně nadcházející závod v kanadském Torontu ještě ve voze číslo 10 absolvuje. Informoval jej o tom mluvčí stáje.

McLaren bude příští rok v IndyCar nasazovat tři vozy. Už teď má ale čtyři piloty, které by do nich mohl posadit. U stáje bude pokračovat Pato O´Ward, smlouvu (bez upřesnění, kde bude závodit) prodloužil i Felix Rosenqvist a novými akvizicemi jsou Alexander Rossi a Palou. Stáj ale rozšiřuje také své aktivity do Formule E, kde právě Rosenqvist dříve závodil.

Zdroj: Původní článek redakce, úvodní foto: Penske Entertainment