Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Frijns se konečně vrací

Frijns se konečně vrací

Van der Lindeho záskok končí

Robin Frijns se konečně dočká. Během nadcházejícího víkendu v brazilském Sao Paulu si totiž Nizozemec opět zazávodí ve formuli E. Stane se tak dvouměsíční pauze. Tu způsobily zlomeniny levého zápěstí a levé ruky, které si pilot stáje ABT Cupra přivodil po kolizi s Normanem Natem při úvodním závodě sezony  v Mexico City.

"Poslední dva měsíce pro mě byly jako věčnost. Moc děkuji týmu, FIA a také všem lékařům, fyzioterapeutům a celému paddocku formule E. Všichni se mnou měli trpělivost i přesto, že já jsem byl naopak hodně netrpělivý," těší se Frijns na svůj návrat.

Frijnsův návrat v Sao Paulu se dal očekávat. Rodák z Maastrichtu chtěl totiž nastoupit už před měsícem v Kapském Městě a dokonce už se připravoval na simulátoru v sídle svého týmu v Kemptenu. Následná vyšetření ale ukázala, že ještě není zcela v pořádku.

Pro Frijnse sice o víkendu půjde o první závod ve formuli E po zranění, ne však o úplně první vystoupení na závodní dráze. Před týdnem totiž absolvoval v americkém Sebringu úvodní podnik vytrvalostního mistrovství světa WEC. Nastoupil za stáj WRT v kategorii LMP2 a tvořil posádku se Seanem Gelaelem a Ferdinandem Habsburgem. Ve své třídě obsadila trojice šestou příčku.

Při americkém podniku ho ruka nijak nelimitovala: "Zdálo se, že je to dobré. Závod v Sebringu šel hladce. Na Sao Paulo už jsem připraven," dodává.

Už před týdnem si Robin Frijns zazávodil za stáj WRT v Sebringu. Foto: Team WRT


Frijnsův návrat současně znamená, že končí působení Sheldona van der Lindeho. Právě Jihoafričan za Frijnse zaskočil v Díriji, Hajdarábádu a Kapském Městě. Nejlépe dopadl při prvním závodě v Díriji, kde skončil šestnáctý.


Snad už to konečně vyjde



Do Sao Paula přijíždí stáj ABT Cupra s cílem získat první body. Je totiž jediným týmem, který i po pěti závodech zůstává s nulou na kontě. Předposlední Maserati na ně má k dobru tři body.

Kromě Kelvina van der Lindeho zatím nedokázal skórovat ani Nico Müller. Švýcar byl ale velmi blízko v indickém Hajdarábádu, kde obsadil 11. místo se ztrátou téměř dvou sekund na Edoarda Mortaru.

Robin Frijns se pokusí v Brazílii vybojovat první body pro stáj ABT Cupra. Foto: ABT Motorsport


Tým během letošní sezony sužovaly mimo jiné i technické potíže. Nejvíce na ně doplatil před měsícem v Kapském Městě. Zde totiž byly vozy dokonce staženy z víkendu ještě před závodem. Důvodem bylo, že se u stáje Mahindra objevily během tréninku problémy se zadním zavěšením. A právě zavěšení ABT Cupra od Mahindry odebírá. I jezdci Mahindry Oliver Rowland a Lucas si Grassi byli staženi.

Zdroj: ABT Motorsport, ABB Formula E, úvodní foto: ABT Motorsport