Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Frijns poslal Rowlanda do bariéry

Frijns poslal Rowlanda do bariéry

Ani pilot Mahindry ale neuniknul penalizaci

António Félix da Costa nebo Daniel Ticktum nebyli jedinými piloty, kterým se v prvním závodě víkendu nelíbilo počínání svých soupeřů. Naštvaný byl mimo jiné i Robin Frijns. Jezdec stáje Envision sváděl v úvodu boj o devátou příčku s Oliverem Rowlandem. Mezi dvojicí došlo k několika kontaktům. Vše vyvrcholilo, když Frijns do Rowlanda zezadu narazil a poslal ho do bariéry. Po tomto incidentu účinkování pilota Mahindry v závodě skončilo a na trať se vydal zpomalovací vůz. Frijns sice s poškozeným vozem závod dokončil, mimo jiné i po penalizaci průjezdu boxy za kontakt s Rowlandem byl ale klasifikován až jako šestnáctý.

"Ve čtrnácté zatáčce se mě snažil předjet a v podstatě to do mě napálil. Stalo se mi to s ním už poněkolikáté. Je to první závod sezony, jsme na jeho začátku a on předvede manévr, který je příliš agresivní, navíc v zatáčce, kde pokud vím, nikdo nikdy nepředjíždí. Takže jo, odpálil jsem ho. Tvrdé závodění mi vůbec nevadí, ale do nikoho bych nenarazil, abych se před něj dostal. Takto by to nemělo být. Je mi trochu na zvracení z toho, že se ve formuli E jezdci snaží odklidit soupeře z cesty nárazem do bočnice. Já takový typ nejsem a doufám, že už to nikdy neudělá," zlobil se Nizozemec.

Rowlandovo počínání neuniklo sportovním komisařům a i on dostal trest. Na startu sobotního závodu ztratí tři místa. Ten samý trest obdržel už v pátek, kdy jel při kvalifikaci v boxech méně než 48 km/h, což je minimální limit, a zdržel tak Pascala Wehrleina. Na startu závodu se tak propadl z osmé pozice na jedenáctou. S penalizací pro sobotní závod ale Brit nesouhlasil.

"Do čtrnácté zatáčky jsem šel trochu pozdě, ale on zatočil, jako kdyby mě vůbec neviděl, takže jsme se trochu pobili. Pak jsem mu začal ujíždět, ale on mě pak zkrátka odstřelil. Bylo jasné, že je naštvaný. Pak jsem kromě toho, že jsem odstoupil, dostal ještě tři místa, zatímco on jen průjezd boxy. Jasně jsem byl na vnitřku. To jsem řekl i komisařům. Rozumím tomu, že chtějí čisté závodění, ale v určité situaci zkrátka předjet nemůžete. Když je někdo na vnitřku, musíte mu zatáčku přenechat," hájil se.

Oliver Rowland ztratí I v sobotu tři místa. Foto: ABB Formula E


Pro Rowlanda se jednalo o první nedokončený závod v Diríji. Při svých předchozích vystoupeních na této trati, která absolvoval s týmem Nissan e.dams, zde totiž pokaždé bodoval. Nejlépe dopadl při prvním závodě v roce 2019, který pro něj skončil čtvrtou pozicí. Pro Frijnse šlo už o čtvrtý případ, kdy zde nezískal body. Na okruh má ale i příjemné vzpomínky. Druhý loňský závod totiž dokončil jako druhý za Samem Birdem.

Zdroj: The Race, FORMULE.cz, úvodní foto: ABB Formula E