Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Podle Da Costy by se měl Ticktum zklidnit

Podle Da Costy by se měl Ticktum zklidnit

Brit se zase opřel do Askewa

Pro Antónia Félixe da Costu nezačala nová sezona formule E šťastně. Vystoupení šampiona ze sezony 2019/2020 v prvním závodě totiž skončilo už po prvním kole. Vše začalo už na startu, který se mu kvůli potížím se softwarem nepodařil. V první zatáčce se poté ocitl mezi Oliverem Askewem a Danielem Ticktumem. Mezi ním a pilotem stáje NIO 333 došlo ke kontaktu, po kterém Da Costa narazil ještě do jiného vozu a způsobil si poškození zavěšení, kvůli kterému poté v boxech odstoupil.

Z incidentu vinil Da Costa Ticktuma. Britský nováček, který se do elektrického šampionátu přesunul z formule 2, by podle něj neměl být v úvodních metrech tolik agresivní.

"Dostal jsem se do první zatáčky a jezdec, který byl na vnitřku (Ticktum - pozn. red.), probrzdil a trefil mě. Já jsem pak narazil do jiného auta a poškodil jsem si levé přední zavěšení. Bylo to trochu nešťastné, protože jsem se ocitl mezi dvěma nováčky Askewem a Ticktumem. Oliver byl přehnaně opatrný, což byl podle mě správný přístup. Také se mu to vyplatilo, protože zajel dobrý závod. Dan se zkrátka cpal tam, kde nebylo místo. Neměl tam co dělat, byl příliš agresivní a ukončil můj závod," řekl Da Costa.

Ticktum viděl incident takto: "V první zatáčce jsem byl na vnitřku. Rozhodně si myslím, že to bylo hodně nešťastné. Antonio je jezdec, kterého hodně respektuji, ale nevěděl jsem, že na vnějšku byla tři auta. Zkrátka jsem byl na vnitřku. Není to tak, že bych se bezhlavě vrhnul do první zatáčky. Jen jsem se soustředil na to, abych měl čistý start, což se nepovedlo," řekl Brit.

Daniel Ticktum v pátek odjel svůj první závod ve formuli E. Foto: ABB Formula E


Ticktum rovněž zkritizoval počínání Askewa: "O pár kol později do mě v zatáčkách 18 a 21 více boural než neboural. Takže jsem spotřeboval hodně energie a v poslední zatáčce mě téměř nacpal do zdi. Hraničilo to s penalizací. Řekl bych, že to bylo tak drsné, jak jen agresivní závodění může být. V podstatě jsem se stáhnul a zkrátka jsem se snažil soustředit na to, abych si na všechno zvyknul - na hospodaření s energií, konzistentnost a byl jsem poctivý. Byl jsem rychlejší než můj týmový kolega (Turvey - pozn. red.) a Giovinazzi. Myslím, že kdybych nebyl v úvodu zdržen, mohl jsem být v první patnáctce," dodal.

Premiérový start ve formuli E skončil pro Ticktuma 18. příčkou. Askew mohl být spokojenější. Dojel devátý a jako jediný nováček ve startovním poli dokázal bodovat. Nejhůře z nových tváří skončil Antonio Giovinazzi. Ještě minulý měsíc pilot Alfy Romeo ve F1 byl klasifikován jako poslední na 20. pozici.

Zdroj: Motorsport, FORMULE.cz, úvodní foto: ABB Formula E