Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Vergnemu sebrala týmová režie šanci na vítězství

Vergnemu sebrala týmová režie šanci na vítězství

Da Costa mu dává za pravdu

Do sobotního závodu formule E v Berlíně vstupoval Jean-Éric Vergne ve slibné pozici. Francouzský závodník si totiž v kvalifikaci vyjel pro start první místo. Na čele se poté držel i během úvodních kol, kdy vedl před svým týmovým kolegou u stáje DS Techeetah Antóniem Félixem da Costou. Poté ale u čínské stáje došlo k týmové režii a Vergne pustil Da Costu před sebe. Jeho propad pořadím navíc pokračoval i v dalších momentech a klesnul až na šestou příčku, kterou nakonec obsadil i v cíli. Po dojezdu si Vergne postěžoval, že mu týmová režie závod zkomplikovala.

„Musel jsem před sebe Antónia pustit a přišlo to v nejhorší možný moment. V jedné zatáčce jsem přišel o čtyři pozice a ztratil jsem více než šest sekund. Proto se to stalo. Nebýt toho, bojoval bych o vítězství. Jsem hodně zklamaný, že jsme udělali tuto chybu. Říkejte tomu, jak chcete, ale podle mě jsme to neposoudili správně. Je to škoda, protože mě to stálo opravdu hodně. Občas chybuji já, občas zase tým. Je potřeba, abychom drželi pohromadě a vrátili se silnější,“ uvedl dvojnásobný šampion elektrického seriálu.

Jean-Éric Vergne nakonec dorazil do cíle prvního berlínského závodu jako šestý. Foto: ABB Formula E

 

Da Costa nakonec dojel do cíle až za Vergnem. Obsadil sedmé místo. Svůj propad v pořadí dával Portugalec za vinu špatnému hospodaření s energií a velkému opotřebení pneumatik. Rovněž měl ale pochopení pro rozhořčení svého kolegy.

„Když se rozhodli, že prohodí pozice, tak mu vážně podrazili nohy. Můj závod to nijak nezkomplikovalo, ten jeho ale rozhodně ano, protože kvůli tomu ho předjeli oba jezdci Audi. Oprávněně se kvůli tomu ozval,“ řekl Da Costa.

Před nedělním závodem stále zůstává ve hře o titul čtrnáct závodníků. Mezi nimi jsou i Vergne s Da Costou. Úřadující šampion Da Costa se nachází na sedmé příčce a za prvním De Vriesem zaostává o devět bodů. Vergnemu patří devátá příčka. Na De Vriese ztrácí patnáct bodů.

Zdroj: Motorsport, úvodní foto: DS Techeetah