Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Jílková otestuje ve Valencii Porsche

Jílková otestuje ve Valencii Porsche

Doplní Wehrleina s Da Costou

Překvapivá zpráva přišla k našim motoristickým fanouškům z formule E. Předsezonních testů ve španělské Valencii se zúčastní i Gabriela Jílková. Češka usedne za volant monopostu stáje Porsche a doplní tak stálé jezdce Pascala Wehrleina s Antóniem Félixem da Costou. Ti v týmu zůstávají i pro další sezonu.

„Jsem z toho nadšená a opravdu vděčná,“ napsala Jílková na svých sociálních sítích. Současně prozradila, že s německou značkou už měla co do činění loni. „Pomáhala jsem týmu na simulátoru. Nyní se těším, až si Porsche 99x Electric vyzkouším i reálně. Moc děkuji Porsche Motorsportu za tuto úžasnou příležitost,“ dodává.

U Jílkové sice půjde o první svezení ve formuli E, ne však s formulovým monopostem obecně. V minulosti jsme ji mohli vídat například v severoevropském poháru formule Renault 2.0 a pro sezonu 2020 se mimo jiné pokoušela kvalifikovat do ryze ženského šampionátu W Series. Naposledy s formulemi závodila v závěru loňského roku v seriálu Indian Racing League. V šampionátu, jehož závody se konaly výhradně v Indii, obsadila celkovou desátou příčku a dvakrát vystoupala i na stupně vítězů.

V posledních letech ovšem hlavní pozornost Jílkové směřuje zejména k závodům sportovních vozů. Letos se soustředila především na účinkování ve francouzském šampionátu třídy GT4 a v seriálu Prototype Cup Germany.

Ve Francii závodila s vozem Toyota GR Supra a spolu se svou parťačkou Lucile Cyprianovou patřila ke špičce třídy Pro-Am. Dvojice vybojovala šestkrát pódiové umístění a v konečném pořadí šampionátu nakonec skončila jako třetí. V Prototype Cup Germany se Češka při vybraných podnicích objevila v prototypu Duqueine třídy LMP3. Spolu s parťákem Xavierem Lloverasem dokázala dvakrát vystoupat na stupně vítězů a při druhém závodě v Zandvoortu dvojice dokonce vyhrála.  V posledních letech Jílková závodila například i v evropském nebo německém šampionátu GT4.

Gabriela Jílková letos byla vidět zejména ve francouzském šampionátu třídy GT4. Foto: Matmut Évolution/Patrick Hecq Photography


Nezávodních pilotů uvidíme při předsezonních testech formule E více. Každý tým totiž bude muset podle nového pravidla nasadit vedle standardní jezdecké sestavy i nováčka. Ten stráví v kokpitu minimálně tři hodiny z celkových osmnácti. Testy se konají od 24. do 27. října. Jezdit se ale bude pouze tři dny. Jeden bude vyhrazen mediálním povinnostem.

Lepší kvalifikace jako cíl


Uplynulá sezona formule E byla pro Porsche dosud nejvydařenější v šampionátu, do kterého značka vstoupila v roce 2019. Pascal Wehrlein dokázal zvítězit třikrát a celkově skončil čtvrtý, přičemž v úvodu sezony vypadal jako hlavní favorit na zisk titulu. António Félix da Costa stál na nejvyšším stupni jednou a v konečném pořadí šampionátu obsadil deváté místo. Mezi týmy skončilo Porsche čtvrté.

V závodech se loni týmu dařilo mnohem více než v kvalifikacích. Však posuďte sami. Do první řady se Porsche kvalifikoval jenom jednou v brazilském Sao Paulu zásluhou druhého času Da Costy. Za zmínku stojí i skutečnost, že v jihoafrickém Kapském Městě se musel Da Costa k triumfu propracovat až z 11. místa. Během mimosezonního období se proto u Porsche snažili zlepšit rychlost na jedno kolo.

„Co se týče desáté sezony, naší prioritou bylo nadále vyvíjet software a učinit naše vozy ještě konkurenceschopnější,“ říká ředitel programu Porsche ve formuli E Florian Modlinger. „Pracovali jsme také na zlepšení kvalifikační rychlosti. Ve Valencii to všechno vyzkoušíme, abychom se mohli i nadále systematicky a pečlivě připravovat na další rok,“ dodává.

Jezdci Porsche letos budou doufat v lepší kvalifikační rychlost. Foto: Porsche


Stejně jako loni budou součástí startovního pole hned čtyři monoposty Porsche 99X Electric. Vozy totiž bude od značky znovu odebírat stáj Andretti. Ta sice bude zákaznickým týmem, není však radno ji podceňovat. Vždyť Jake Dennis letos v jejich barvách vybojoval titul. V další sezoně bude Britovým týmovým kolegou Norman Nato. Francouz nahradí Andrého Lotterera.

ZdrojMotorsport, ABB Formula E, The-Race, úvodní foto: Porsche