Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Natova čtvrtá šance

Natova čtvrtá šance

Dohodl se s Andrettim

U stáje Andretti už mají jasno v tom, kdo se příští rok stane novým týmovým kolegou úřadujícího šampiona Jakea Dennise. Americká stáj se totiž dohodla s Normanem Natem. Francouz, který nedávno ztratil sedačku u Nissanu ve prospěch Olivera Rowlanda, nahradí Andrého Lotterera. Ten v šampionátu končí a místo toho se bude soustředit výhradně na svůj program s Porsche ve vytrvalostním mistrovství světa WEC.

„Z toho, že se ve formuli E stanu součástí Andrettiho rodiny, jsem nadšený. Je velice vzrušující mít příležitost zazávodit si s vozem, který je schopen vyhrávat. Těším se na to, až začneme s týmem pracovat a až přispěji do jeho dlouhé historie úspěchu,“ vyhlíží 31letý Francouz novou výzvu.

Pro Nata půjde ve formuli E už o čtvrtou sezonu ve čtvrtém různém týmu. Svou premiéru v elektrickém šampionátu si odbyl během ročníku 2020/2021 s týmem Venturi. Sezonu 2021/2022 strávil především jako rezervní jezdec Jaguaru, při závěrečných dvou závodech v Soulu si ale také zazávodil, když nahrazoval zraněného Sama Birda. Pro letošek získal opět stálé místo a stal se pilotem Nissanu.

Během svého dosavadního působení ve formuli E už dokázal Nato jeden závod i vyhrát. Podařilo se mu to v roce 2021 v Berlíně při posledním závodě sezony. Celkově ale tehdy obsadil pouze 18. místo se ziskem 54 bodů. V roce 2022 při svých dvou startech za Jaguar sice nebodoval, letos ale své umístění z roku 2021 vylepšil. S 63 body skončil desátý. Nasbíral více bodů než jeho týmový kolega Sacha Fenestraz a v Římě dorazil do cíle na druhém místě. I přesto ale o místo přišel.

Norman Nato už příští rok nepojede za Nissan, ale za Andrettiho. Foto: Nissan



Michael Andretti věří, že Nato dokáže napodobit letošní výkony Jakea Dennise: „Normanův příchod jasně signalizuje naše společné snažení o vítězství a vášeň pro závodění. Přináší s sebou velké množství zkušeností a schopností. Pokrokem, kterého během uplynulé sezony dosáhl, na nás zapůsobil. Poté, co letos Jake pozoruhodně dosáhl na titul, byla laťka nastavena vysoko. Jsme hladoví po dalších úspěších,“ říká výkonný ředitel stáje.

Tým Andretti je pátou stájí, která už zná kompletní sestavu pro další ročník. Oba své jezdce už potvrdili také McLaren (Jake Hughes a Sam Bird), Jaguar (Mitch Evans a Nick Cassidy), Envision (Sébastien Buemi a Robin Frijns) a Nissan (Sacha Fenestraz a Oliver Rowland). U Maserati má zatím jistou sedačku jen Edoardo Mortara. Ostatní stáje zatím neoznámili ani jednoho pilota.

Zdroj: Motorsport, ABB Formula E, FORMULE.cz, úvodní foto: Nissan