Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Virtuální Barcelona přinesla dva vítěze

Virtuální Barcelona přinesla dva vítěze

Radovali se Žou a Nato

V neděli se uskutečnilo druhé virtuální měření sil šampionátů FIA F2 a FIA F3. Jezdci se tentokrát utkali ve Španělsku na okruhu Circuit de Barcelona-Catalunya.

Během úvodního klání v Bahrajnu to byl Arthur Leclerc, kdo kraloval. Pilot stáje Prema totiž nejprve ovládl kvalifikaci a poté také oba závody. A dobře začal bratr Charlese Leclerka také v Katalánsku. V jednokolové kvalifikaci to byl totiž zase on, kdo si připsal nejrychlejší čas a zajistil si tak pro hlavní závod start z prvního místa.

Svou šňůru vyhraných závodů se mu ale na číslo tři prodloužit nepodařilo. Po startu si Monačan sice vedoucí pozici udržel, později mu ale na cestě za dalším triumfem vyvstala obtížná překážka v podobě čínského jezdce Guanju Žou.

Pilot stáje UNI-Virtuosi se do své debutové jízdy v tomto šampionátu kvalifikoval jako druhý. Hned v úvodu byl ovšem pokořen Normanem Natem a v té chvíli tak figuroval na třetí příčce. Ve druhém kole již ale byl na své původní pozici zpátky a poté se vydal stíhat vedoucího Leclerka.

Svého soupeře brzy Žou dohonil a v páté zatáčce šestého okruhu mu uzmul čelní pozici. Leclerc se ale nedal a na výjezdu ze zatáčky číslo osm již byl ve vedení znovu on. Ani zde ovšem bitva této dvojice neskončila. K tomu došlo až o dvě zatáčky později, avšak nepříliš slavně. Žou poslal svého oponenta do hodin.

V dalším průběhu závodu Číňan o první místo přišel pouze dočasně během zastávek v boxech a po vítězství ve virtuální Velké ceně Bahrajnu formule 1 okusil rovněž pocit triumfu v esportové formuli 2. Tohoto úspěchu se mu podařilo dosáhnout i přesto, že během závodu dostal třísekundový trest za obdržení několika varování.

Později se Žou vrátil ke svému incidentu s Leclerkem. Podle jeho slov byly její příčinou technické potíže, se kterými se během závodění pilot UNI-Virtuosi potýkal.

„Nevím, zda-li se zasekl nebo co se stalo, ale pouze jsem projel skrze jeho vůz. Až poté jsem jej viděl vzadu roztočeného. Mohl bych vyfotit obrazovku, abych dokázal, že na mé straně došlo k technickým potížím. Já jsem v Číně a centrum hry se nachází ve Velké Británii, tudíž se mi mnoho lidí, proti kterým závodím, seká. V mé hře jsem se ho nedotkl, ale ve skutečnosti šel do hodin. Je mi ho líto a doufám, že v budoucnu spolu budeme moci svést další bitvu,“ uvedl vítěz.

Po hlavním závodě mohl mít Guanju Žou důvod k úsměvu. Foto: UNI-Virtuosi

Leclerc se po zmíněném incidentu propadl na šestou příčku. Nakonec se mu ale podařilo vystoupat až na druhé místo. Na něm ovšem pod šachovnicovou vlajkou neprojel, neboť v závěrečném okruhu patrně kvůli technickým potížím odstoupil. K jeho času by navíc v cíli byly připočteny tři sekundy za stejný prohřešek jako v případě Žoua.

Jako druhý tak dojel do cíle hlavního závodu Oliver Rowland. Ani on se ale ze stříbrného úspěchu radovat nemohl, neboť byl rovněž "odměněn" třísekundovou penalizací za několik varování. Brit hájící barvy týmu DAMS tak skončil třetí. Druhá pozice připadla Lirimovi Zendelimu.

Do pětikolového sprintu, na jehož startu došlo k otočení nejlepší osmičky z úvodní bitvy, vyrazil z pole position Théo Pourchaire. Ihned v úvodu se ale vedení ujal Louis Delétraz a dlouho se zdálo, že by si mohl dojet pro vítězství.

Byl to ale Norman Nato, kdo mohl slavit a vynahradit si tak zklamání z prvního závodu, kdy ho čtyři kola před cílem připravily technické potíže o druhou příčku a cílem projel jako čtvrtý. Francouz se hned v úvodních metrech závěrečné jízdy posunul z páté pozice na druhou a v posledním kole si poté připsal také Delétrazův skalp. Souboj skončil pro Švýcara z týmu Charouz Racing System výjezdem mimo trať. Na druhé místo to ale v cíli přesto stačilo. Pódium zkompletoval třetí Jack Aitken.

Vítěz první jízdy Guanju Žou se tentokrát musel spokojit s pomyslnou bramborovou medailí, k níž se propracoval po startu z osmého místa. Hned za ním, tedy na pátém místě, dorazil do cíle Leclerc. Pro něj přitom závod po výpadku v hlavním klání začínal až ze 17. pozice.

Třetí podnik šampionátu se uskuteční za dva týdny v ulicích Monte Carla.

zdroj: FORMULE.cz