Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Rowland se vrací do Nissanu

Rowland se vrací do Nissanu

Stane se týmovým kolegou Fenestraze

Sacha Fenestraz a Oliver Rowland. S touto sestavou vstoupí Nissan do nacházející sezony formule E. Pro Fenestraze půjde o druhý po sobě jdoucí rok v barvách japonské značky. I Rowland už ale tým dobře zná. Do jeho řad se totiž vrátí po třech letech.

„S radostí oznamujeme, že Oliver Rowland a Sacha Fenestraz budou v další sezoně formule E závodit za Nissan,“ uvedl šéf stáje Tommaso Volpe. Podle něj si budou oba jezdci rozumět. „Víme, jaký má Oliver talent a zkušenosti. Jsme si proto jistí, že výrazně přispěje k budoucím úspěchům týmu. Se Sachou, který už nám také ukázal svůj talent, budou silnou dvojicí,“ věří.

Rowland s týmem absolvoval už tři sezony v období 2018-2021. Jeho první působení u stáje lze označit za úspěšné. Nejenže si totiž připsal na konto pět pódiových umístění, ale v roce 2020 vybojoval při předposledním závodě v Berlíně dokonce své první a dosud jediné vítězství. I díky němu se v ročníku 2019/2020 umístil na celkové páté příčce.

Od sezony 2021/2022 se ovšem Rowland přesunul k Mahindře a zde už jeho působení tak úspěšné nebylo. Loni v Soulu sice dosáhl v prvním závodě na druhé místo, jinak se ale spíše trápil a po letošním závodním víkendu v Monte Carlu se obě strany dohodly na okamžitém ukončení spolupráce.

„Je to pro mě tak trochu návrat domů,“ říká ke své dohodě s Nissanem. „Vracím se na místo, kde jsem svou kariéru ve formuli E začal a kde jsem dosáhl na spoustu úspěchů. Tým se loni vydal správným směrem a jeho výkonnost se zlepšila,“ těší se na toto znovuspojení.

Za Nissan budou příští rok závodit Sacha Fenestraz a Oliver Rowland. Foto: Nissan



Sacha Fenestraz zůstává s Nissanem i přesto, že byl v uplynulé sezoně horším z dvojice jeho jezdců. Zatímco bývalý šampion japonské F3 nebo Eurocupu formule Renault obsadil s 32 body 16. příčku, jeho týmový kolega Norman Nato posbíral 63 bodů a skončil desátý. Nato se navíc postaral o jediné pódium Nissanu, když dosáhl stříbrného výsledku při druhém závodě v Římě. Fenestraz vynikal zejména v kvalifikacích. V Kapském Městě totiž startoval z pole position. Vítězem kvalifikace se stal i v Monte Carlu, tam byl ale vyloučen kvůli využití nedovoleného množství výkonu.

Jaká nyní bude Natova budoucnost vypadat, zatím není jasné. Francouz ale podle všeho usiluje o to, aby mohl ve formuli E zůstat.

Nissan do nové sezony formule E nevstoupí pouze s novou jezdeckou sestavou, ale také s posíleným technickým zázemím. K týmu se připojí například bývalý technický ředitel společnosti Spark Theophile Gouzin nebo bývalá výkonnostní a datová inženýrka Jaguaru Cristina Manasová Fernándezová.

Zdroj: Motorsport, The-Race, FORMULE.cz, úvodní foto: Nissan