Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Rowland končí u Mahindry

Rowland končí u Mahindry

V Jakartě pojede Merhi, pak nejspíše Daruvala

Oliver Rowland si už v letošní sezoně formule E nezazávodí, minimálně ne s týmem Mahindra. Britský pilot a indická stáj se totiž vzájemně dohodli na okamžitém ukončení spolupráce.

"Společně s Mahindrou jsme se vzájemně dohodli na tom, že už za ně ve zbytku sezony nepojedu," informoval jednatřicetiletý jezdec své fanoušky na sociálních sítích.

Co přesně za koncem spolupráce stojí, tým ani jezdec neprozradili. Z neoficiálních zdrojů ale přicházejí informace o tom, že byl Rowland frustrován nekonkurenceschopností Mahindry. Ta se letos trápí a v hodnocení týmů se nachází až na předposledním 10. místě s 27 body. Za ní je pouze stáj ABT Cupra, která je zákaznickým týmem indické značky.

Sám Rowland letos dokázal bodovat jenom dvakrát. Nejprve skončil šestý v Hajdarábádu a poté desátý při první jízdě v Berlíně. S devíti body se momentálně nachází na 19. pozici. Má o devět bodů méně než jeho kolega Lucas di Grassi. Bývalý šampion je patnáctý a na konto si během letošního ročníku připsal jeden pódiový výsledek. Při prvním závodě v Mexico City dojel třetí.

Ve formuli E se Rowland objevil poprvé v roce 2015 při závodě v uruguajském Punta del Este. Stalo se tak právě s Mahindrou. Tehdy byl čerstvým šampionem Světové série formule Renault 3.5 a u Mahindry zaskakoval za zraněného Nicka Heidfelda.

Působení Olivera Rowlanda u Mahindry je u konce. Foto: Mahindra Racing



Do elektrického seriálu se poté vrátil v sezoně 2018/2019. U stáje Nissan e.dams se stal novým parťákem Sébastiena Buemiho. Tým po něm sáhl poté, co ztroskotalo angažmá Alexandera Albona. Thajec už měl sice smlouvu, najednou ale dostal šanci na přestup do F1 s Toro Rosso. Právě angažmá u Nissanu bylo nejúspěšnější kapitolou Rowlandova působení ve formuli E. Nejvíce se mu povedla sezona 2019/2020, v níž obsadil celkové páté místo a dokonce vyhrál závod v Berlíně. Celkem s Nissanem dosáhl na pět pódiových umístění.

K Mahindře se vrátil pro sezonu 2021/2022. V ní skončil celkově čtrnáctý a v jihokorejském Soulu dojel druhý. Jaké budou jeho další kroky, zatím není známé.

 

Nejprve Merhi, pak nejspíše Daruvala



Ihned po ukončení spolupráce s Oliverem Rowlandem Mahindra oznámila, kdo britského pilota nahradí při dvojzávodě v indonéské Jakartě, který se uskuteční během prvního červnového víkendu. Šanci dostane Roberto Merhi.

Španěl už má na kontě mimo jiné i 13 velkých cen F1. Odjel je v roce 2015. Hájil však barvy nekonkurenceschopné stáje Manor Marussia a žádné body tak nezískal. Ve formuli E sice ještě nezávodil, během dubna se ale s Mahindrou zúčastnil nováčkovského testu v Berlíně.

"Je pro mě velkou ctí, že se mohu pro závody v Jakartě připojit k Mahindře a reprezentovat ji. Jsem neskutečně vděčný za tuto příležitost a také odhodlaný vytěžit z ní maximum. Formule E se hodně liší od každé z ostatních sérií, ve kterých jsem závodil. Budu se tedy muset hodně učit. Cítím se ale na tuto výzvu připraven. Těším se," říká 32letý jezdec, jehož hlavním programem je letos japonský seriál Super GT.

Roberto Merhi si zazávodí ve formuli E. Foto: Mahindra Racing



Merhiho zatím Mahindra potvrdila pouze pro závody v Jakartě. A zatím vše nasvědčuje tomu, že do konce sezony Merhi u indické stáje nezůstane. Podle informací serveru Race chce totiž tým posadit do závodní sedačky svého rezervního jezdce Jehana Daruvalu. Údajně si přála, aby závodil už v Jakartě, ve stejném termínu ho ale čeká podnik F2 v Barceloně, kde Daruvala závodí za MP Motorsport.

Letošní sezony formule E a F2 letos čeká ještě jedna termínová kolize. Dojde k ní o víkendu 29.-30. července. Zatímco na formuli E čekají v tomto termínu finálové dva závody v Londýně, formule 2 pojede na okruhu Spa-Francorchamps. Mahindra by si tak pro závěrečný podnik musela najít jiného jezdce nebo se dohodnout s MP Motorsportem na uvolnění Daruvaly.

Daruvala sice momentálně závodí ve F2, je ale třeba dodat, že jeho kariéra do F1 nesměřuje. Ve "druhé lize" totiž působí už čtvrtým rokem. Během této doby sice dokázal čtyřikrát vyhrát, celkově ale skončil nejlépe sedmý v letech 2021 a 2022. Už loni uvažoval o odchodu z F2. Letos byl navíc vyřazen z juniorského programu Red Bullu, jehož byl součástí.

Zdroj: Motorsport, FORMULE.cz, Race, úvodní foto: Mahindra Racing