Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Finále bez Birda

Finále bez Birda

Má zlomenou ruku, nahradí ho Nato

Závěrečné dva závody aktuálního ročníku formule E, které se uskuteční o víkendu 13.-14. srpna v jihokorejském Soulu, se budou muset obejít bez Sama Birda. Pilota Jaguaru do akce nepustí zlomenina na levé ruce, kterou si přivodil při incidentu v prvním londýnském závodě s Jeanem-Éricem Vergnem a Edoardem Mortarou. V neděli byl sice schopen absolvovat druhou jízdu víkendu a dokonce si z ní odnesl čtyři body za osmé místo, pozdější vyšetření ale ukázala, že bude muset podstoupit operaci. V Soulu za něj zaskočí rezervní jezdec Jaguaru Norman Nato.

"Jsem z toho sice zničený, ale v posledních dvou závodech v Soulu nepojedu. Mrzí mě to zvláště proto, že jsem tam měl odjet svůj stý start ve formuli E," lituje Bird, který má na momentálně na kontě 98 závodů.

"V několika dalších týdnech se budu zotavovat z operace levé ruky, abych byl připraven na testování a další sezonu," dodal.

Bird se možná v Soulu neukáže, přesto se ale bude slavit stý start. Na toto číslo totiž po druhém závodě víkendu dosáhne Lucas di Grassi. On a Bird byli dosud jediní jezdci, kteří od vzniku šampionátu nevynechali jedinou e-Prix. Nyní už se touto bilancí bude moci pochlubit jenom Di Grassi.

Již od premiérové sezony jsou součástí formule E také Sébastien Buemi, Jean-Éric Vergne, António Félix da Costa a Oliver Turvey. Buemi ovšem musel v roce 2017 vynechat dva závody v New Yorku kvůli termínové kolizi s WEC a Vergne zmeškal první dva závody ročníku 2014/2015, neboť tou dobou ještě dokončoval svou kariéru pilota F1 u Toro Rosso. Da Costa v období 2014-2016 vynechal čtyři závody kvůli startům v DTM. Turvey do sezony 2014/2015 naskočil až od posledního podniku a v pozdějších ročnících nejel dvakrát kvůli zranění a jednou kvůli havárii v tréninku.

Pro Sama Birda končí sezona předčasně. Foto: Jaguar



Návrat vítěze

Pro Birdova náhradníka Normana Nata nebude závodění ve formuli E ničím novým. Během sezony 2020/2021 byl totiž týmovým kolegou Edoarda Mortary u stáje Venturi. Skončil na celkovém 18. místě, závěrečný závod sezony v Berlíně ale dokázal vyhrát. Pro ročník 2021/2022 ovšem musel uvolnit místo Lucasi Di Grassimu, který po odchodu Audi přišel o sedačku.

"Ze všeho především bych Samovi rád popřál co nejrychlejší uzdravení. Jako rezervní jezdec jsem s týmem celou sezonu. Monopost formule E už jsem sice přes rok neřídil, jakmile do Jaguaru příští víkend sednu, budu bojovat o co nejvíce bodů. Chci z této příležitosti vytěžit maximum," říká Francouz ke svému návratu.

Nato letos sice ve formuli E působí pouze jako rezervní pilot, bez závodění ale nezůstává. Ve WEC závodí spolu s Ruiem Andradem a Ferdinandem Habsburgem za stáj RealTeam by WRT ve třídě LMP2. V celkovém pořadí patří trojici bronzová příčka a červencová šestihodinovka v Monze pro ně dokonce skončila vítězně.

Norman Nato se vrací do formule E. Foto: RealTeam by WRT



Hlavní pozornost Jaguaru ovšem bude v Soulu směřovat k Mitchi Evansovi. Novozélanďan je totiž celkově druhý a stále má šanci na titul. K dispozici už ale bude pouze 58 bodů a vzhledem k tomu, že lídr šampionátu Stoffel Vandoorne už má šestatřicetibodový náskok, vypadá to s jeho situací velmi příznivě. Kromě Vandoorna a Evanse stále zůstávají ve hře o titul i Edoardo Mortara (-41 bodů) s Jeanem-Éricem Vergnem (-57 bodů).

Zdroj: Motorsport, FORMULE.cz, úvodní foto: Jaguar