Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Ticktum se přesune do formule E

Ticktum se přesune do formule E

U NIO utvoří sestavu s Turveym

Tým Andretti nebyl jediným týmem, který během tohoto týdne obsadil druhé místo ve své sestavě pro nadcházející sezonu formule E. Jezdecké složení totiž zkompletovala také stáj NIO. Novým týmovým kolegou Olivera Turveyho se stane Dan Ticktum, který se do elektrického šampionátu přesune po dvou sezonách strávených ve F2. U NIO nahradí Toma Blomqvista, který odchází do amerického šampionátu závodů sportovních vozů.

"Bude to pro mě docela velká výzva. Na přípravu před testy, které se konají příští týden, jsem totiž neměl moc času, a formule E je komplikovaná. Bude to ale velice vzrušující. Je tu několik různých pomůcek, kterých můžete jako jezdec využít. Oproti formule 2 je to ale úplně něco jiného, takže se opravdu těším, a to jak po psychické, tak po fyzické stránce. Tento týden jsem s týmem strávil pár skvělých dní v Silverstone. Doufejme, že v průběhu sezony budeme schopni udělat pokrok a posunout se výše," říká Ticktum.

Předsezonní testy ve Valencii ovšem Ticktum nebude moci s týmem absolvovat celé. Zúčastní se pouze prvních dvou dní a pak se vydá do Saudské Arábie, kde ho o víkendu čeká předposlední podnik letošní sezony F2. V ní má z matematického hlediska stále šanci na titul. V průběžném pořadí šampionátu se nachází na čtvrté pozici se ztrátou 49 bodů na lídra Oscara Piastriho. Při posledních dvou podnicích bude možné získat až 130 bodů. Během posledního dne testů formule E Ticktuma nahradí rezervní jezdec NIO Adam Carroll.

S vozem stáje NIO budou v nadcházející sezoně formule E závodit Oliver Turvey a Dan Ticktum. Foto: NIO



Mezi největší úspěchy Ticktumovy kariéry patří dva triumfy ve Velké ceně Makaa pro vozy F3 z let 2017 a 2018. V roce 2018 se rovněž stal vicemistrem evropské F3. O rozruch se ale postaral nejen svými úspěchy, ale i přešlapy, jako například při závodě seriálu MSA Formula v Silverstone v roce 2015. Ticktum se v úvodu po kolizi s Rickym Collardem propadl na chvost. Během pozdějšího pobytu zpomalovacího vozu na trati ovšem předjel několik vozů a sestřelil Collarda. Za tento incident byl potrestán distancem, kvůli kterému si musel dát na rok od závodění pauzu.

Ticktum měl rovněž co do činění s F1. V letech 2017-2019 byl juniorem Red Bullu a od roku 2019 byl součástí Jezdecké akademie Williamsu. U britské stáje působil i v roli vývojového jezdce. Jeho spolupráce s týmem ale tento rok skončila. Před oznámením Ticktumova příchodu do formule E se mluvilo i o tom, že by se Brit mohl přesunout do IndyCar, kde by mu mohl dát šanci jeho současný tým ve F2 Carlin.

Zdroj: Motorsport, FORMULE.cz, úvodní foto: NIO