Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Ticktum přišel o místo u Williamsu

Ticktum přišel o místo u Williamsu

S kritikou Latifiho to prý nesouvisí.

Dan Ticktum přišel o místo v sestavě týmu Williams. Mladého Brita si můžete pamatovat jako soupeře Micka Schumachera v boji o titul šampióna F3. Tehdy veřejně naznačil, že jezdci se jménem Schumacher pomáhá celý svět včetně pořadatelů a on se svým příjmením nikdy neměl šanci vyhrát.

Ticktum byl chráněncem Red Bullu a Helmut Marko ho chtěl i do F1, jenže neměl dostatek superlicenčních bodů. Částečně i proto, že v roce 2015 měl zákaz závodění po úmyslné havárii se soupeřem v MSA. V roce 2019 tak dostal místo vývojového jezdce ve F1 a závodní sedačku v japonské sérii Super Formule, v týmu Mugen spřízněném s Hondou. Ať už Ticktum něčím naštval Marka nebo urazil Japonce, ještě ve stejném roce dostal padáka z obou zaměstnání i z juniorského programu Red Bullu.

Od roku 2020 se však stal vývojovým jezdcem týmu Williams a už druhý rok se pokouší prosadit ve F2. Konfliktům se nepřestal vyhýbat, například Júkiho Cunodu loni nazval malým hlupákem. V šampionátu je aktuálně na čtvrtém místě, ale u Williamsu skončil uprostřed sezony. Vypadá to tak, že opět doplácí na svůj zvyk pouštět si ústa na špacír.

"Protože on si za to zaplatil," zní nevinná věta, kterou však Ticktum řekl o Nicholasi Latifim v streamu na Twitchi po otázce, proč Kanaďan už druhý rok závodí za Williams a on ne.

Williams i Ticktum však shodně tvrdí, že o ukončení spolupráce bylo rozhodnuto dávno, a nyní se to pouze shodou okolností oznámilo.

"Od Williamsu jsem odešel před tím komentářem o Latifim, jen aby bylo jasno. Nebylo třeba spěchat s oznámením, protože se mi beztak nerýsovala žádná jiná šance na místo ve F1 v roce 2022," napsal pouze 22letý jezdec na sociální síti.

Je mu pouze 22 let a dveře do F1 se mu zabouchly již potřetí. Foto: Williams

Williams také oznámil, že jako jediný z deseti týmů letos nepostaví přechodný vůz a nebude moci testovat 18palcová kola s novými pneumatikami Pirelli. Tým nevyčlenil zdroje na návrh a výrobu hybridu letošního vozu a vozu sezony 2022 ještě pod bývalými majiteli. Noví se pohrávali s myšlenkou stihnout to před koncoročním testem v Abú Zabí, ale rozmysleli si to.

Zdroj: RaceFans, úvodní foto: Carlin