Novinky

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

Facebook Instagram

Adam Kout potřetí za sebou druhý

Adam Kout potřetí za sebou druhý

[Formule Renault] Soupeře předjížděl i po trávě.

text: Marek Chvála, Hockenheimring
 
Již potřetí obsadil druhé místo v závodě seriálu LO Formula Renault 2.0 český formulový závodník Adam Kout. Jeho nedělní účinkování na okruhu v německém Hockenheimu se podobalo tomu sobotnímu jako vejce vejci.
 
Začalo znovu pátým místem v kvalifikaci. Kout však takticky šetřil pneumatiky na vlastní závod (jezdci mají k dispozici během víkendu jen dvě sady), zatímco jeho konkurenti ve snaze po dosažení co nejlepšího času absolvovali podstatně větší porci kilometrů.
 
Hned po startu se student z Brandýsa nad Labem, nastupující za švýcarskou stáj Bossy Racing, nekompromisně dral kupředu a cílem prvního kola opět projížděl jako druhý! V dalším okruhu však využil jeho chvilkového zaváhání Ital Michele Faccin. V čele si zatím vybudoval více než čtyřsekundový náskok jeho krajan Federico Rossi.
 
Kout se potom dvakrát pokusil dobýt na Faccinovi ztracenou pozici zpět. Ačkoliv se jeho soupeř bránil na samé hranici únosnosti, dokázal ho nakonec neuvěřitelným manévrem po trávě (!) předjet a rychle se mu vzdálit. Ve druhé polovině jízdy dosahoval Adam Kout nejlepších časů (včetně absolutně nejrychlejšího v celém závodě) a Rossiho náskok mizel.
 
Tři kola před koncem se smrskl na pouhou půlsekundu. Bohužel v rozhodujícím okamžiku měl Kout několikrát problémy s řazením a navíc se zdržel při předjíždění opozdilců o celé kolo. Přesto byl podle názoru všech přítomných odborníků a novinářů nejvýraznější postavou závodu. Druhý náš zástupce Jakub Knoll se tentokrát vyvaroval větší jezdecké chyby a skončil na 21. místě. 
 
Adam Kout: "Start se mi opět povedl, ale potom se přede mě dostal Faccin, ani přesně nevím, jak se mu to povedlo. Chtěl jsem mu to hned vrátit, ale při mém prvním útoku mě na výjezdu ze zatáčky Parabolica zablokoval takovým způsobem, že jsem musel na trávu. Podruhé se na stejném místě pokusil o totéž, ale tentokrát jsem uhnul ještě více doprava a přes trávník jsem se dostal před něj.
 
Rossi měl ve finiši zřejmě úplně zničené pneumatiky, takže jsem se mu rychle přiblížil. Nevím ale, zda bych ho stačil předjet, i kdybych neměl potíže s převodovkou. Jsem strašně šťastný, nečekal jsem, že tady budu dvakrát stát na stupních vítězů."
 
Výsledky: 1. Federico Rossi (I, CO2 Motorsport), 2. Adam Kout (CZ, Bossy Racing), 3. Michele Faccin (I, CO2 Motorsport), 4. Pal Varhaug (N, Jenzer Motorsport), 5. Ronnie Theiler (CH, Jenzer Motorsport).