Novinky

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

Facebook Instagram

Felipe Massa: "Lewis byl příliš optimistický"

Felipe Massa: "Lewis byl příliš optimistický"

Niki Lauda zase rozhodnutí komisařů nechápe.

Jistě nikoho, kdo se zajíma o formuli 1, neminuly žhavé debaty o rozporuplném verdiktu komisařů, kteří po závodě rozhodli o tom, že si Lewis Hamilton počínal při souboji s Kimim Räikkönenem proti pravidlům, a dostal tak penalizaci 25 sekund, což jej odsunulo na třetí místo.

Tento verdikt přijala velká část veřejnosti s rozpaky, skupina fanoušků dokonce založila petici proti tomuto rozhodnutí. To se ale určitě nesetká s pochopením u Felipeho Massy, který s rozhodnutím komisařů souhlasí.

"Ihned po skončení slavnostního ceremoniálu jsme věděli, že byl incident prošetřován, a má první reakce byla, že jsem chtěl vidět, co se vlastně událo, protože z pohledu na trati jsem to neviděl," prozradil Brazilec. "Co Lewis udělal je věc, která se může stát, ale myslím si, že byl příliš optimistický, když si myslel, že může jen tak Kimiu vrátit pozici zpátky, ačkoli pouze částečně, a potom hned zkusit předjet jej zpátky.

Incident, jako byl tento, jsme často probírali na oficiálním jezdeckém brífingu, kde jsme si jasně řekli, že pokud si kdokoli zkrátí šikanu, musí plně přenechat svou získanou pozici a to včetně toho, že nezíská žádnou další výhodu z toho plynoucí.

Pokud by Lewis projel šikanu korektně, nikdy by nebyl Kimiho schopen předjet na té krátké rovince, která následuje. Takový byl můj bezprostřední dojem poté, co jsem shlédl opakování. Možná, že kdyby Lewis zkusil počkat a nasadil k předjetí na další rovince, tak by to bylo o něčem jiném."

Massa dále přiznal, že ve Spa jel na "vrabce v hrsti".

"Teď to v šampionátu vypadá mnohem zajímavěji, jsem pouhé dva body pozadu," těšil se Felipe. "Jel jsem ve Spa svůj závod tak, abych jej dokončil, v hlavě jsem měl situaci v šampionátu, nakonec jsem udělal dobře, protože jsem získal pozici kvůli Kimiho kolizi, a po skončení závodu jsem pořadím opět poskočil...

Jsem za to hodně rád, protože šampionát je nyní skutečně otevřený. Ale pořád zbývá pět závodů, takže musíme odvést dobrou práci. Posledních pár kol ve Spa bylo extrémně kluzkých, takže jsem zpomalil ještě více než normálně, protože jsem věděl, že mám za sebou dostatečný náskok, chtěl jsem si být jistý, že dojedu do cíle.

Kdybych bojoval o pozici, tlačil bych na to více. Zatímco jsem spokojený, že jsem výhrál, také je mi na druhou stranu líto Kimiho. Vím jaké to je vést závod a pak ho ztratit, když zbývá pár kol do konce. Když přišel déšť, tak byl v jiné situaci, jelikož soupeřil o vítězství. Je to pro něj skutečně frustrující, navíc když odjel skvělý závod."

Abychom si také přiblížili pohled druhé strany, podívejme se na názor Nikoho Laudy, který patří mezi odpůrce tohoto rozhodnutí.

"Hamilton neudělal nic špatného," prohlásil Lauda. "Byl na vnějšku, a pak ho pustil před sebe(Räikkönena), což je to pravidlo. Posléze jej předjel. Nebylo tam z pohledu Hamiltona nic křiváckého.

To, co se stalo, nebylo vůbec nic zvláštního. Hamilton udělal správnou věc tím, že jej pustil před sebe, a pak ho předjel. Byla to od Hamiltona absolutně perfektní jízda."

Na Laudu udělalo počínání mladého Brita velký dojem, ocenil jeho dovednosti v obtížných podmínkách.

"Zklamalo mě to roztočení ve druhém kole závodu, které bylo zbytečné," pověděl. "Ale na konci to napravil v mnohem náročnějších podmínkách, jel perfektní závod.

Konec závodu byl v provedení obou velmi riskantní(Räikkönena i Hamiltona), ale on udělal méně chyb a vyhrál. Nemohl to udělat lépe. Předvedl skvělé zvládání vozu na mokru. Byla to parádní práce a vítězný závod. Můžete před ním jenom smeknout klobouk a pogratulovat mu."

Lauda si dále myslí, že nyní by se měl Kimi soustředit v boji o titul na podporu svého týmového kolegy.

"Nyní by měl pomáhat Massovi, což by bylo logické," prohlásil bývalý mistr světa. "Dává smysl, aby od Monzy dále zajistili Massovi maximum bodů.

Kimi v této sezóně neodvedl dobrou práci. V závodech byl rychlý, ale v kvalifikacích nikoli. Dokonce i tady byl v trénincích zklamáním, nedovedl poskládat úroveň gripu ve všech částech okruhu najednou.

V tomto závodě ale odvedl perfektní práci, vyjma konce, kdy to zahodil."

Každá strana má svou pravdu, ale faktem zůstává, že rozhodují komisaři. Ať nakonec vyhraje kdokoli, prohráváme my, fanoušci, kteří chceme vidět strhující závodění a rozhodující bitvy na dráze, nikoli u zeleného stolu. Počínání Lewise Hamiltona nebylo možná úplně košer, na druhou stranu o rozhodnutí komisařů můžeme říci totéž.

Protože se očekává odvolání McLarenu, budeme si muset na potvrzení vítěze GP Belgie bohužel ještě nějakou dobu počkat.