Novinky

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

Facebook Instagram

Kauzy neutichají

Kauzy neutichají

Wolffová, Ben Sulájem, Domenicali, Horner, Mazepin...

Nový rok vyplavil na povrch hodně nepěkného. Kauzy a skandály létají kolem rychleji, než stíháme sledovat, tak si v jednom článku v rychlosti shrňme všechno to nepěkné, co se děje za oponou, než si pustíme kvalifikaci na další velkou cenu.

Susie Wolffová podala žalobu na FIA, kvůli nařknutí její osoby z loňského roku. Připomeňme, že Wolffová stojící v čele Akademie F1, seriálu pro mladé ženy, byla loni v prosinci nařknutá prezidentem FIA z vynášení citlivých informací Totu Wolffovi, svému manželovi stojícímu v čele týmu Mercedes F1. FIA ve své tiskové zprávě uvedla, že má informace od jednoho ze šéfů týmů F1, že Wolff disponuje informacemi, které by neměl mít. Mezinárodní automobilová federace si ušila z hanby kabát, jelikož všech devět Wolffových konkurentů se rychle vyjádřilo, že o ničem takovém nevědí. FIA se potichu stáhla, Wolffová se nedočkala veřejné omluvy, útok považuje za mizogynní a FIA se zřejmě bude muset bránit před francouzským soudem, pokud si nezačne sypat popel na hlavu.

Myslím, že Susie nejvíce záleží na tom, aby se odhalilo, co se skutečně stalo. A aby lidé přijali zodpovědnost za své činy. Aby se přestalo se zametáním pod koberec,“ řekl Wolff.

Musíme se tomu postavit a poukazovat na nevhodné chování a nutit lidi nést zodpovědnost za své činy,“ nechal se slyšet Lewis Hamilton, jeden z bojovníků za rovnost, který nemá s prezidentem FIA nejlepší vztahy od nešťastného zakončení sezony 2021.

Etická komise FIA přitom teprve před pár dny odmítla nařčení svého prezidenta, Mohameda ben Sulajema, ze snahy ovlivnit výsledek Velké ceny Saúdské Arábie 2023 a z hraní mocenských her při udělování licence novému městskému okruhu v Las Vegas. Ani v jednom případě nebyly nalezeny dostatečné důkazy. Hlavy některých členských klubů a další hodnostáři FIA se podepsali pod dopis adresovaný federaci, ve kterém doporučují zareagovat soudními protižalobami. Zajímavostí je, že nechybí podpis Fiabiany Ecclestonové.

Nevíme, kdo donášel, neznáme jeho cíle. Ani se nás neptejte na názor. Musíme důvěřovat systému,“ řekl ke zrušení obvinění za všechny šéfy týmů F1 Frédéric Vasseur z Ferrari.

Mimo FIA se šeptá o pokračujícím mocenském zápase v týmu Red Bull. Odvážné spekulace spájí i vypadnutí Maxe Verstappena z Velké ceny Austrálie s napětím v týmu, ve kterém se nyní těžko pracuje. Všichni se shodují v tom, že rozkol mezi šéfem týmu Red Bull Racing (Christianem Hornerem) a poradcem Red Bullu pro motorsport (Helmutem Markem) se stal součástí větší války thajského 51procentního vlastníka koncernu Red Bull s rakouským managementem, přičemž oba boje se rozpoutali po ztrátě Dietricha Mateschitze jako jasného silného vůdce společnosti i jejího programu ve F1.

Nemůžeme nezmínit alespoň nejdivočejší spekulace. Na jedné straně se tvrdí, že Horner může tým opustit, aby jej majoritní vlastník, Chalerm Yoovidhya, dosadil na místo generálního ředitele celého koncernu. Koneckonců, Horner se ukázal být mimořádně schopným manažerem, ačkoli v podstatně méně korporátním prostředí týmu F1. A jednoznačně je na Yoovidhyově straně, jelikož rakouská strana, prý ovlivněná Rakušanem Helmutem Markem, ho vyšetřovala z obtěžování zaměstnankyně. Na druhé straně se prý Rakušané mohou pokusit tým oficiálně zrušit, odprodat, nebo tím alespoň vyhrožovat, aby se Hornera zbavili.

Německý Bild přišel s tvrzením, že Adrian Newey kvůli zklamání z rozporů v týmu začal komunikovat s Vasseurem o možném přestupu do Ferrari, přičemž Lawrence Stroll ho má lákat do Aston Martinu šekem, který je mimořádně mastný i na poměry F1. Verstappen je spojován s Mercedesem, přičemž v Red Bullu se vidí Fernando Alonso. Mohou to být, převážně, jen drby, ale náladě v týmu určitě neprospívají.

Sulajem bojuje na více frontách najednou. Foto: FIA

Dořešila se jedna kauza z minulosti. Nedlouho po invazi ruských vojsk na Ukrajinu se na sankční seznam EU dostala i rodina Mazepinových, což Mazepinovi zkomplikovalo pokračování v jezdecké kariéře. Soud nařídil jezdce ze seznamu vyškrtnout. Na seznamu však zůstává Uralkali, firma vyrábějící patřící jeho otci, takže Nikita by se mohl k závodění v Evropě vrátit pouze v případě čerpání rodinných peněz. Žádné zvyšování nákladů a snižování daně. Návratu do F1, přirozeně, nic nenasvědčuje.

Zatímco se F1 distancuje od Ruska, vesele bere desítky milionů ročně od kdejakého autoritářského režimu, nevyjímaje Bahrajn nebo Katar. Po začátku sezony v Bahrajnu se sportwashingem zabýval parlament Spojeného království, kde má sídlo sedm z deseti týmů F1. Vytipovaní občané Bahrajnu měli údajně čelit obtěžování ze strany státní policie včetně domovních prohlídek, předvolání na policejní stanice, ale v některých případech i výslechu se zavázanýma očima a mučení, které byly načasovány tak, aby dotyční nemohli protestovat za lidská práva během konání předsezónních testů a divákům F1 tak byla ukázána pouze exotická, bohatá a veselá blízkovýchodní krajinka.

Konkrétně Stefano Domenicali, generální ředitel F1, byl obviněn, že mu na 574 milionech britských liber, které má F1 od Bahrajnu obdržet do roku 2036, záleží mnohem více než na lidských právech. Vzhledem k neochotě komunikovat byl nazván arogantním, neprofesionálním a neangažovaným. Zveřejněná odpověď Formule 1 obsahovala fráze jako “tvrdá práce na pozitivním vlivu“, “spájení komunit“ nebo “sdílení vášně“. Pár dní na to bylo oznámeno, že investiční fond bahrajnské královské rodiny kompletně přebral McLaren Group.

A další zákulisní boje se rýsují na horizontu, jelikož se blíží konec platnosti Concordské smlouvy.

Občas musíme opustit komfortní zónu a dožadovat se toho, co nám právem náleží. To dokáže pořadatele, nebo v tomhle případě Liberty Media, vyvézt z míry,“ řekl Manuel Avino, jeden z Ben Sulajemových viceprezidentů, v reakci na informace, že FIA bude chtít větší podíl z příjmů F1, které jsou hlavním zdrojem financování neziskové organizace. „Pořadatel F1 vydělává miliardy díky produktu, který patří FIA. Přitom 80 procent rozpočtu FIA pochází z F1. Není férové, že FIA nemá nic z nového bohatství, které F1 objevila. Náš prezident žádá pouze to, co nám patří.

Zdroj: motorsport, grandprix, Bild