Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Mazepin a Uralkali skončili

Mazepin a Uralkali skončili

Haas ukončil obě smlouvy, kvůli Ukrajině.

Tým Uralkali Haas F1 dnes oznámil, že s okamžitou platností vypověděl smlouvu s jezdcem Nikitou Mazepinem a titulárním sponzorem týmu Uralkali. Stáj se tak opět jmenuje Haas F1 a hledá závodníka, který bude schopen již 20. března odstartovat do Velké ceny Bahrajnu, prvního závodu sezony 2022.

Ruský výrobce hnojiv Uralkali je vlastněn závodníkovým otcem, Dimitrijem Mazepinem, jenž má prý dobrý osobní vztah s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Pro americký tým a jeho ostatní sponzory bylo nejspíš nepřípustné zůstat ve spojení s Uralkali. Také může být nejistá solventnost ruské společnosti. Mazepinovo místo nejspíš zaplní jezdec schopný dotáhnout do týmu jiného velkého sponzora, nebo jeden z jezdců podporovaných Ferrari, které Haasu dodává nejen pohonné jednotky a může mu tedy poskytnout velkou slevu.

Haas F1 se rozhodl s okamžitou platností ukončit titulární partnerství s Uralkali a jezdecký kontrakt s Nikitou Mazepinem. Stejně jako zbytek komunity F1, i Haas je šokovaný a hluboce zarmoucený invazí na Ukrajinu a přeje si rychlé a mírové vyřešení konfliktu,“ píše se v extrémně stručné tiskové zprávě.

Nikita Mazepin, Uralkali i napodobenina ruské vlajky již patří do minulosti amerického Haasu. Foto: Haas

Testovacím jezdcem týmu je Brazilec Pietro Fittipaldi, jenž se nejspíš zúčastní třídenního testu na Bahrajnském mezinárodním okruhu, který začíná již 10. března, pokud do té doby nebudeme znát jméno jiného náhradníka. Nebo se třeba v Brazílii najde dostatečná podpora pro samotného Fittipaldiho, vnuka Emersona Fittipaldiho.

Zdroj: Haas, úvodní foto: Haas