Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Velká cena Ruska zrušena

Velká cena Ruska zrušena

Mazepin může rychle přijít o místo.

Velká cena Ruska 2022 byla zrušena a nejistá je i budoucnost ruského závodníka v americkém týmu Haas.

Okamžitě po zahájení invaze do Ukrajiny se začalo mluvit o tom, že není vhodné, aby se na ruské půdě za těchto okolností konaly velké mezinárodní sportovní podniky. Nezaváhal ani čtyřnásobný šampion Sebastian Vettel, který v reakci jednoduše a jasně oznámil, že v Rusku závodit nebude. Postupně se vyjadřovali další jezdci, ale to už generální ředitel F1, Stefano Domenicali, svolal na čtvrtek večer krizovou poradu se šéfy týmů.

Výsledkem schůze je, že závod bude zrušen. V tiskové zprávě sice F1 na úvod uvedla, že navštěvuje různé země a doufá, že jejich občanům přinese pozitivní vizi a jednotu, ale dále píše, že za těchto okolností je nemyslitelné uspořádat velkou cenu. Oficiálně má být závod zrušen z důvodu vyšší moci, což znamená, že nikdo nebude nikomu platit zbytečně vynaložené náklady. Zajímavostí je, že promotér ANO ROSGONKI neukončil prodej lístků a neplánuje vyplácet odškodné. Závod prý může být vrácen do kalendáře, pokud překážka včas pomine.

Mělo se jednat o poslední závod na Autodromu Soči před přestěhováním VC Ruska na Autodrom Igora v blízkosti Petrohradu. Zájem o uvolněný termín na konci září by se dal očekávat od Turecka, jenže to je zrovna v těžkých finančních problémech.

Americký tým dnes odstranil z vozu všechno ruské, výjimkou byl jezdec v kokpitu. Foto: Haas

Otázkou zůstává dopad sankcí uvalených na Rusko západními ekonomikami na ruského sponzora Haasu Uralkali. První signál není vůbec pozitivní, vůz Haas VF-22 byl narychlo přelakován, dnes už na něm nejsou nápisy Uralkali ani barevný design připomínající ruskou vlajku. Obchodní vztahy může komplikovat také fakt, že tým je vlastněný americkým podnikatelem Gene Haasem a závodí s americkou licencí, přičemž USA uvalily vůči Rusku nejtvrdší sankce.

Uralkali je titulárním sponzorem Haasu, ale je zřejmé, že jeho majitel Dmitrij Mazepin platí hlavně za závodní sedačku jeho syna, Nikity Mazepina. Ruský jezdec spěchal s ujištěním, že jeho účast v sezoně 2022 není vůbec ohrožena, čemuž ale nejspíš stejně nikdo neuvěří. Hlavně ne poté, co šéf týmu přiznal, že příští týden bude přehodnocena sponzorská smlouva s ruským výrobcem hnojiv.

Asi jediným způsobem, jak alespoň částečně vykrýt náhlou díru v rozpočtu, je vzít do týmu jiného jezdce se silným sponzorem, ale musí mít superlicenci. Pokud se takový nenajde, možná svitla naděje pro loňského šampiona F2, Oscara Piastriho, na kterého letos dost nespravedlivě zbylo pouze místo testovacího jezdce týmu Alpine, který by ho ale nejspíš alespoň trochu finančně podpořil, aby nabral zkušenosti. K dispozici jsou také jezdci podporování Ferrari, Antonio Giovinazzi a Callum Ilott. Testovacím jezdcem Haasu je Pietro Fittipaldi, vnuk dvojnásobného šampiona Emersona Fittipaldiho.

Zdroj: Motorsport, úvodní foto: Red Bull