Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Je to Horner vs. Marko!

Je to Horner vs. Marko!

Kdo vyhraje hru o trůny?

Tak to vypadá, že v mistrovském týmu Red Bull Racing se rozehrála hra o trůny, která se už nedá zastavit a minimálně o jednu postavu v našem oblíbeném seriálu přijdeme. Začátek sezony byl zastíněn kauzou Christiana Hornera, který údajně obtěžoval jednu ze zaměstnankyň. Po interním vyšetřování zůstal Horner v křesle šéfa týmu a zaměstnankyně byla suspendována, avšak médiím a mnoha vlivným osobám v padoku byl minulý víkend poslán anonymní email, ve kterém byla komunikace ve službě WhatsApp, která Hornera vůbec nestaví do dobrého světla. Přesto je nyní interně vyšetřován Helmut Marko, výkonný poradce Red Bullu pro motorsport. A zahraniční média jsou si jistá, že kvůli tomu, že to on je zásoboval zprávami o Hornerově kauze a vypustil na světlo světa i WhatsApp komunikaci!

Vše prý v podstatě začalo už na konci roku 2022, po úmrtí rakouského miliardáře Dietricha Mateschitze, jenž sám řídil velkou korporaci a stál i za založením týmu F1, přestože nebyl jediným akcionářem společnosti. Novým generálním ředitelem se stal Oliver Mintzlaff, který má jiné starosti než F1. V mocenském vakuu začali o jeho přízeň závodit dvě osobnosti v čele týmu Red Bull.

Marko býval vnímán hierarchicky výše než Horner, Mateschitz mu důvěřoval. V poslední době ale Horner převzal kontrolu nad nově vzniklou společností Red Bull Powertrains a měl roli i při změně identity sesterského AlphaTauri na RB. Říká se, že Marko minulou zimu sice podepsal nový kontrakt, ale jeho podmínky nejsou zdaleka tak dobré, jako měl předtím. Býval považován za neoficiálního ředitele motorsportu Red Bullu, nové vedení ho však asi vidělo opravdu jen jako postaršího poradce nebo ambasadora. A to přililo olej do ohně. A pak přišla Hornerova kauza.

Serióznější média nemohou Marka přímo obvinit, ale poukazují například na to, že už dva týdny se k zákulisním informacím dostávají žurnalisté, o kterých se ví, že mají nadstandardní vztahy s jistými osobami v organizaci Red Bull. Na veřejnost unikl například i dopis, který byl určen jen pár osobám ve společnosti. V Bahrajnu byl pak přes několik VPN odeslán anonymní email, který se ale IT experti Red Bullu i samotna Formule 1 pokusily vystopovat, zatím s neznámým výsledkem. Avšak kromě dvou ledabylých chyb “Hass“ a “Dominecali“ byl opět zajímavý a napovídající i seznam adresátů. Kromě toho, některá média s majitelem emailové adresy dále komunikovala a v komunikaci prý bijí do očí určitá jinak nepříliš používaná slova.

Red Bull už není jedna velká šťastná rodina. Foto: Red Bull

Takže to vypadá, že to není souboj starého vedení stáje F1 s novým vedením výrobce energetického nápoje, jak jsme se domnívali, ale souboj o moc uvnitř vítězícího týmu. Může se vítězná bestie sama roztrhat na kusy? Už to tak vypadá.

Horner má v rukou své karty. Kromě aktuálně silnějšího postavení s ukončeným interním vyšetřováním je údajně v jeho táboře Adrian Newey, technický génius Red Bullu, který s Hornerem již dlouhá léta tvoří silné manažerské duo v čele týmu Red Bull Racing. A v Bahrajnu se s ním byl vyfotit Charlem Yoovidhya, kterému nyní patří 51 % akcí koncernu Red Bull.

Ovšem Marko má své eso.

Vždycky jsem jasně říkal, že musí zůstat, nemůžu pokračovat bez něj,“ překvapil v Arábii silným vyjádřením Max Verstappen, trojnásobný mistr světa a lídr aktuálního pořadí šampionátu. „Helmut je mimořádně důležitý pro tým a pro mé setrvání. Pro budoucnost našeho týmu. Každý má své místo, tak to vždy bylo. A samozřejmě po smrti Dietricha Mateschitze se některé úkoly rozdělily. Ale vždy jsem říkal, že Helmut musí zůstat tak dlouho, dokud bude živ. Vždy jsem v tom byl upřímný, naposled loni v Kataru.

Když si k tomu přidáme nedávnou kritiku Jose Verstappena na Hornerovu adresu a fakt, že Max Verstappen se Hornera v jeho kauze nijak nezastal, tak máme jasno v tom, že Verstappenové jsou na Markově straně. V jeho prospěch mluví i fakt, že Hornerovu kauzu mohl vynést na světlo světa, ale zřejmě si ji nevymyslel a partneři týmu i lidé uvnitř stáje mohou mít nyní s Hornerem problém.

Řekněme, že teoretická šance existuje a že já udělám své vlastní rozhodnutí,“ odpověděl Marko na otázku, zda se tým nebude muset v Austrálii obejít bez něj. Dostal ji kvůli tomu, že nejpozději v pondělí se má dozvědět o své budoucnosti v týmu. Kromě toho zmínil, že o podrobnosti z Hornerovy kauzy měla zájem třeba i Honda.

Už jen rychlou zmínku věnujme tomu, že technický ředitel Red Bullu, Pierre Waché, je v italských médiích spojován s přestupem do Ferrari a že možností Markova odchodu z Red Bullu se už zabýval i šéf týmu Mercedes.

Beztak máme volné místo postaršího maskota. Možná bychom mohli vzít Helmuta. Je ve správném věku. Nemá červenou čepici, ale s ní by byl ideálním kandidátem,“ pousmál se Toto Wolff, mimochodem také Rakušan a s volným místem pro Verstappena ve svém týmu.

Aktualizace: Marko krátce před startem VC Saúdské Arábie potvrdil své setrvání v týmu, jelikož už v hotelu absolvoval rozhovor s Mintzlaffem.

Zdroj: motorsport, úvodní foto: Red Bull